Сдружението на общините: Облекченият режим на пазарите крие опасност от разпространение на заразата

OFFNews Последна промяна на 11 април 2020 в 17:54 1582 0

Поетапното въвеждане на облекчен режим за работата на пазарите в страната, крие опасност да доведе до пренебрегване на действащите противоепидемични мерки и нарушаване на правилата на социална дистанция и строги санитарни изисквания. Това заявява в своя позиция УС на НСОРБ и призовава за строг контрол по спазване на въведените мерки.

В обръщение до кметовете на общини председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов припомня, след въвеждането на извънредното положение в страната много общини предприеха закриване на действащите пазари с оглед гарантиране сигурността и здравето на населението.

Отварянето на пазарите в страната през последните дни е било продиктувано от разбирането за необходимостта от създаване на възможност на родните производители да реализират пролетната селскостопанска продукция и за предоставяне на пряк достъп на гражданите до свежи продукти.

Тази възможност по никакъв начин не отменя изискването за строго спазване на въведените мерки за дезинфекция и гарантиране на необходимата дистанция между посетителите на откритите пазари, казват от Сдружението на общините.

Те припомнят, че във фокуса на заповедта, издадена от министъра на здравеопазването, са кооперативните и фермерски пазари, като място земеделските производители и фермерите да реализират произведената от тях продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга готова продукция) при спазване на всички изисквания, целящи намаляване на риска от COVID-19.

В текста се припомнят разпространените от НСОРБ препоръки за организацията на работа на територията на пазарите в страната и се отправя призив към кметовете на общини за стриктно придържане към въведените противоепидемични мерки и контрол за тяхното спазване.

Председателя на УС на НСОРБ Даниел Панов – кмет на община Велико Търново призовава производителите и търговците, както и посетителите на пазарите да не излагат с действията си на риск живота и здравето на своите близки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X