Сдружения искат забрана за пушене на електронни цигари на закрито

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2018 в 16:33 3898 0

Снимка ecigarettereviewed.com

Сдружение "България без дим" и Коалиция за живот без тютюнев дим настояват да се забрани употребата и на електронни цигари на закрити обществени места, съобщи БНР.

Според д-р Гергана Гешанова, за да се случи това, е необходима промяна в Закона за здравето.

"В момента предложението на Министерство на здравеопазването е за спиране на обекти, свързани с хранене и развлечения. Нашето предложение е и други обекти, освен тези, които са свързани с хранене и развлечения, да могат да бъдат затваряни, ако там хронично не се спазва забраната за тютюнопушене. Нашето предложение е този момент, който още 2012-а година залегна в закона - на летищата да има обособени места за пушене, да отпадне", заяви д-р Гешанова.

Тя посочи, че не е фатално да не можеш да пушиш на летището.

"Нашето предложение е да се даде право на инспекторите, които проверяват заведенията и контролират, да изискват документ за самоличност. Сега на този етап даже да ви видят, че пушите, те нямат право да ви искат личната карта и да ви съставят акт", допълни Гешанова.

38% от българите пушат, 41% никога не са пушели, а 21% са бившите пушачи, сочат резултати от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч груп".

57 на сто от пушачите не са съгласни децата да виждат реклама на тютюневи изделия по рафтовете в магазините, а същият процент от хората са за пълна забрана за излагане на тютюневи изделия по магазините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови