Счупиха бюста от паметника на граф Игнатиев във Варна (допълнена; снимки)

OFFNews 10 януари 2024 в 14:00 8685 20

Паметникът
Паметникът

Бюстът от паметника на граф Николай Игнатиев в градската градина във Варна е счупен тази нощ.

Паметникът се намира между сградата на театъра и филиала му и само на метри от мястото, където княз Александър Батенберг обявява официално Съединението на България, срещу което яростно се бори руската имперска дипломация, чийто представител е Игнатиев.

Сигналът е подаден малко след 9 ч. сутринта в общината от преминаващ край паметника гражданин. Отзовалите се на място директор на Дирекция „Култура и духовно развитие" Антония Йовчева и началникът на Общинска полиция гл. инспектор Георги Ковачев констатирали, че металните планки в основата на бюст-паметника са изкривени, вероятно с лост, ръбовете са откъртени и винтовете са компрометирани. Няма липсващи елементи.

Монументът е демонтиран и ще бъде прибран и съхранен, докато не бъдат отстранени повредите по него, уточниха след инцидента от общината. След това ще бъде възстановен на мястото си.

Това не е първият инцидент с бюст-паметника на Игнатиев.

Преди по-малко от година, непосредствено след 3 март, бюстът заедно с постамента бяха залети с бяла боя, а паметната плоча се оказа захвърлена встрани от него. Извършителят се оказа 34-годишен варненец без криминални прояви.

Само десет дни по-късно червена боя беше излята пред постамента.

Николай Игнатиев е изключително спорна личност в българската история. Той е яростен противник на борбите за българска църковна независимост през XIX век и самостоятелната и независима българска държава, но с амбициите да стане първият български княз.

В руската преса по онова време е представян като "Руският княз на българите". Той е инициатор на сключването на несъгласуван с руското външно министерство Санстефански предварителен мирен договор между Русия и Османската империя на 19 февруари/3 март 1878 г. - неизпълним предвид сключеното още през 1876 г. секретно Райхщадско споразумение между Русия и Австро-Унгария.

Доскоро пред паметника на всеки 7 февруари във Варна отбелязваха паметта на Игнатиев, често и в присъствието на посланика на Русия, официални и църковни лица.

В ранния следобед полицията във Варна обяви, че за съпричастност към инцидента се проверява алибито на мъжа, който през март 2023 г. беше задържан за заливането на бюст паметника на Николай Игнатиев с боя.

Проверка на камерите в района е установила мъж, който се е задържал край паметника близо 40 минути, след което се е оттеглил в посока Морската градина във Варна. Лицето му не се вижда добре, уточни зам.-директорът на полицията комисар Атанас Михов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

22

6екеr4о

11.01 2024 в 09:53

Проявена е вандалщина, което не е нещо положително. Биографията на Граф Игнатиев е добре известна, дори в Уикипедия има доста подробна и непротиворечива статия за него, просто той упорито и тъпоглаво е следвал руските имперски интереси, които са били меко казано изцяло против българските такива.

За мен единственото положително от случилото се е, че се заговори за прочутия Сан-Стефански предварителен мирен договор, като се развенчава малоумната комунистическа пропаганда по въпроса.

От себе си да добавя, че въпреки общоприетото мнение горепосоченият предварителен договор не включва всички земи, населени с българи, липсва територия, по-голяма от половината територия на съвременна България!

1000

21

vgeorgiev

11.01 2024 в 00:27

Вече бях изгубил надежда за Варна. Страхотни новини. А, днес четох и за ДСБ Пловдив какви чудеса вършат в града им. ДБПП + ДСБ Варна кога ще последват примера на колегите си от София и Пловдив и най-накрая предложат “Парк-паметник на българо-съветската дружба” да бъде преместен до края на годината и да се изгради наистина един парк за гражданите в жк Бриз, които и без това се оплакват че нямат такъв?

1000

19

PaulPierce

10.01 2024 в 22:39

Достоен българин!

3714

18

GB

10.01 2024 в 22:13

Пустиняк,

Четох някъде в нета преди няколко години, че има паметник във Варна в памет на сАвеЦките моряци, които, докато са обстрелвали Варна, са загинали при стрелбата на смелите български защитници на брега и на БГ корабите! И ... паметник на агресорите, а не на защитниците на България!!!
Силно се надявам да не е вярно!!!
Моля, ако някой информация или начин наистина да провери, да напише!

1236

17

БотоксПутю

10.01 2024 в 19:17

Хайде хаирлия да е и в най-скоро време площад "Славейков" и улица "Граф Игнатиев"да са с едно име - българско.

10298

15

AntiZ

10.01 2024 в 18:04

Спиртосания съвсем олекна. :D Аз се сещам за един друг 10-ти януари. 1997-ма и как рашистите ни комунета, начело с един с най- българското име на света - Жан, сдадоха властта. Не мина без бой. Ей, гиди дърти мекерета комунистически, още им сърбаме попарата!

2073

14

Johnny B Goode

10.01 2024 в 17:46

Абе гледам Спирта не си слага дежурните плюсчета вече.
Мъка, мъка....

2159

13

Kilca

10.01 2024 в 16:57

Браво на родолюбивите българи и във Варна!
 
X

Да помогнем на украинските деца!