СБЖ се разграничи от шествието на руския нацизъм Безсмъртния полк

Светослав Метанов 05 май 2023 в 19:35 4680 6

тодорова
Снежана Тодорова.

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) по никакъв начин не участва в организацията на т. нар. "Безсмъртен полк". Това заяви председателят на организацията Снежана Тодорова пред OFFNews.

Въпросното събитие на 9-и май е откровена пропаганда на руския нацизъм и агресията срещу Украйна. Шествието събира групичка пропутински пенсионери, носещи снимки на непознати и окичени с "колорадски" (Георгиевски) лентички.

Според председателя на СБЖ, организацията и няма абсолютно никакво участие към събитието.

"Това не е истина. Нямаме общо. Името ни е използвано вероятно, за да се постигне внушение за сериозна обществена подкрепа от голям брой организации", каза Тодорова.

По-рано днес на редакционната поща на OFFNews пристигна имейл от Павел Иванов, председател на фондация „Безсмъртният полк". В него той твърди, че събитието "отново ще марширува по улиците на България".

"В организирането на Безсмъртния полк тази година се включват Фондация „Безсмъртният полк" и други организации като: Координационен съвет на руските съотечественици в България, Федерация „Съюз на съотечествениците", Движение „Че Гевара" – България, Български антифашистки съюз, Съюз на ветераните от войните на България, Национално движение „Русофили", Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Фондация „Устойчиво развитие за България", Сдружение „Александър Невски", Съюз на българските журналисти, Форум „България-Русия", Национално сдружение „Заедно с Русия" и много други", пише в писмото.

Групата на Демократична България в Столичния общински съвет вече призова кмета на София Йорданка Фандъкова да не допуска терористични манифестации.

"Навръх Деня на Европа български еквивалент на т.нар. „безсмъртен полк“ отново се кани да проведе шествие в чест на Червената армия – окупатор, настанила се в България на 9 септември 1944 г. и довела на власт комунистическия режим, обявен за престъпен от българското Народно събрание", пише групата на ДБ в СОС в своя позиция.

Миналата година този военен парад бе забранен в много държави заради войната, която Русия води срещу Украйна, като кметът на Рига дори го нарече „фестивал на смъртта“.

"Въпреки нашия призив към г-жа Фандъкова, миналата година този срамен фестивал се проведе. Столичният кмет позволи знамена със сърп и чук, символи KGB и Z, руски знамена, портрети на убийците Путин и Рамзан Кадиров, да манифестират в центъра на София. Убедени сме, че има несъмнени данни, че мероприятието е насочено към насилствено изменение на конституционно установения ред и/или срещу териториалната цялост на страната", категорични са от ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

6

GB

06.05 2023 в 13:51

Русия обяви България за неприятелска държава.
Реципрочно, Русия се явява неприятелска държава на България.
А в България ще шества "този срамен фестивал" официално, разрешен от официални власти в България?! И, също, бкп е забранена!

Що за шизофрения?!

-240

5

редовно четящ

06.05 2023 в 09:42

Анализи, ще ти отговоря. Докато ни управляват руzки марионетки, начело с резилдента радеф, ще има подобни изцепки на финансирани от руzия групи.

4738

4

Того

06.05 2023 в 05:35

Руската подлога Фандъкова ли ще спре това антибългарско шествие?

3767

3

Име на профила

06.05 2023 в 00:18

Съюз на ветераните от войните на България?

9347

2

Анализи

06.05 2023 в 00:08

Докога в Родината ще се подвизават руски терористични организации.

1005

1

eagle60

05.05 2023 в 19:42

Да се разпръсне с бой и водни струи това позорно сборище!
 
X

Да помогнем на украинските деца!