Съветници от БСП, ДБ и 'патриотите' с опит да си вдигнат заплатите над 4000 лв. на последното заседание на СОС

Фандъкова, ГЕРБ и независимият Борис Бонев са против

Юлиана Ончева 15 декември 2021 в 12:05 4398 1

Съветници от БСП, Патриоти за София и Демократична България са внесли като допълнителна точка за последното заседание на Столичния общински съвет тази година предложение да се увеличат заплатите на кмета на София, на районните кметове на столицата и на самите съветници. Против са кметът Йорданка Фандъкова, ГЕРБ и независимият Борис Бонев от Спаси София. 

От доклада, изготвен от Альоша Даков, Борислав Иванов и Пеню Пенев, става ясно, че в момента парите, които се получават на "Московска" 33, са между два и половина и три пъти по-малко от максималните размери, определени от Министерски съвет, а заплатите не са увеличавани от 2017 г. Според предложеното от тримата съветници решение заплатата на кмета Йорданка Фандъкова трябва да достигне 100% от допустимото от МС - 6400 лв., колкото е и основното възнаграждение на министър.  

Според предложеното от тримата съветници решение шефът на СОС ще получава 90% от заплатата на кмета или 5777 лв., а общинските съветници - 70 на сто или основна заплата 4043 лева. 

За районните кметове предложението е за повишаване на заплатите най-малко със 75 на сто - на Възраждане, Илинден, Изгрев, Оборище, Студентски, Банкя, Нови Искър, Кремиковци, Панчарево - по 4814 лева. За управниците на Средец, Красно село, Сердика, Подуяне, Слатина, Лозенец, Триадица, Красна поляна, Надежда, Искър, Витоша, Овча купел и Връбница с 80% или по 5135 лева месечно възнаграждение. Най-много - с увеличение от 85% ще получават кметовете на Младост и Люлин - по 5456 лв. Критерий е големината на района. 

Това изненадващо предложение е направено от три партии в СОС (БСП, ДБ и националистите) с цел вдигане на заплатите на общинските съветници и районните кметове, които се определят като процент от заплатата на кмета на София, пишат от неправителствената организация Спаси София във фейсбук. Според тях резултатите на кмета Фандъкова и доминирания от ГЕРБ Столичен общински съвет са крайно лоши, а градът е потънал в дългове и застой. Затова смятаме, че заплатите не трябва да се повишават, категорични са от Спаси София. 

Според тях "заплатите на общинските съветници и районните кметове са изключително ниски - около 1300 лв. Факт е, че в бъдеще трябва да се помисли за увеличаването им, за да може кадърни хора да могат да бъдат привлечени, както и да не им се налага да работят на две работни места, за да си осигурят прилични доходи по честен начин. Но това може да бъде оправдано чак след като се покажат категорично различни резултати от работата на столичните институции". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3025

1

velinpeev

15.12 2021 в 12:37

Новината ви не е актуална. Още вчера съветникът от ДБ оттегли подписа си от предложението, тъй като не е било съгласувано с групата.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/12/14/4294108_obshtinska_komisiia_otkaza_da_uvelichi_zaplatata_na/