Съветник: Да сменим поне лъжливата табела на Шмайзера преди Председателството

OFFNews 30 ноември 2017 в 16:05 11540 13

Табелата на паметника на съветската армия в центъра на София да бъде сменена, преди страната ни да поеме Председателството на Съвета на Европа догодина. 

За това настоява общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева в писмо до столичния кмет, председателя на СОС и зам.-кметът по култура и образование. 

Към настоящия момент, докато в демократичните страни градската среда се декомунизира, в нашия град най-централното място продължава да е окупирано от най-яркия символ на потисничество и създава погрешното впечатление, че ние, българите, се прекланяме пред терора и пред собствените си насилници. Нещо повече, надписът "На Съветската армия освободителка от признателния български народ", който стои непроменен 28 години след падането на Берлинската стена, поставя въпроса ние още ли не сме свободни да наречем нещата с истинските им имена, а робуваме на фалшификацията на собствената ни история, пише Георгиева. 

Този надпис създава масова заблуда у младите хора, които не са съвременници на репресиите и никога не са изучавали история на комунизма в училище, че „това е паметник на тези, които са ни освободили от турците". Далеч съм от мисълта, че след толкова години бездействие, този монумент ще може да бъде преместен за месец преди българското председателство на Съвета на Европейския съюз, но времето е достатъчно да изпълним една просветителна и хуманна задача като на мястото на изкривяващия историята ни надпис поставим информативно-указателна табела, показваща каква е истинската роля на Съветската армия за България. 

По-този начин ще покажем, че образованието (и то в хуманност) е приоритет за управлението на Столична община и Столичен общински съвет. След като като институции допринесем за утвърждаването на истината за българската история, младите хора сами ще поискат този символ на лъжата и насилието да бъде демонтиран и ще улеснят задачата ни по изпълнение на тази благородна патриотична мисия, убедена е Марта Георгиева.  

Паметник на Съветската армия

Паметникът е създаден от колектив с ръководител скулптора Иван Фунев, и автори-архитекти - арх. Данко Митов, арх. Иван Васильов, арх. Любен Нейков и арх. Борис Капитанов. Автори скулптори са Иван Фунев, проф. Любомир Далчев, Мара Георгиева, Васка Емануилова, Васил Зидаров и Петър Дойчинов. Художник-график е Борис Ангелушев. 

История на паметника 

Паметникът на съветската армия е открит на 7 септември 1954 г. в Княжеската градина на мястото на съществуващите ботаническа градина, алпинеум и царската детска градина. 
Дискусиите за неговото създаване в Столична община и Министерски съвет започват още през 1946 г. Ясно формулираната по време на обсъжданията цел на издигането на паметника е била той да доминира и „да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политическо-възпитателно значение".

На 18 март 1993 г. Столичният общински съвет приема решение за демонтиране на паметника, чието изпълнение е възпрепятствано от Министерство на вътрешните работи. Решението на Столичния общински съвет не е изпълнено до този момент, но и не е отменено.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

13

Стефан

01.12 2017 в 19:34

Значи така:
Слагането на кавички в интернета, не значи нито че нещото наистина е цитат, нито че той е от достоверен източник. И изобщо,
"Проблемът с цитатите в Интернета, идва от това, че те не са цитати, а неграмотното население им вярва. В. И. Ленин"

9025

12

10 стинки

01.12 2017 в 17:03

"Разпореждане №922 от 22.XI.1950 г.
За удовлетворяване на искането на Управлението на съветските имущества в България да бъдат преведени в СССР 577 711 000 лева, произходящи от печалби на съветските предприятия в България и реализирани техни активи." Но и това не стига на московските "освободители". На 10 януари 1948 г. в Москва са подписани два протокола, с които българското правителство е задължено да обезщети Съветите с 9 млн. долара (не левове, не рубли - долари) заради, както се изразяват в Москва, "неуточнени и несъбрани кредитни задължения на бившите германски предприятия в България". Понеже болшевиките в Кремъл решават, че тези 9 млн. долара са малко, те заставят българските представители да подпишат, че страната ни ще предаде (правилно е да се каже "подари") на Съветите допълнително 2500 т оловен концентрат и 1500 т цинков концентрат.

9025

11

10 стинки

01.12 2017 в 16:57

още в първите дни след 9.IX.1944 г. съветски генерал, придружен от войници, дошъл да иска ключовете от помещенията, където се съхранявало националното съкровище. Разтревоженото ръководство на банката се обадило незабавно на финансовия министър, а той пък от своя страна, паникьосан, на минутата осведомил министър-председателя. Премиерът Кимон Георгиев само безпомощно вдигнал рамене: "Няма какво да се направи - та ние сме окупирана страна." Руснаците нахлули в подземията, опразнили до шушка трезорите и ги натоварили на 8 вагона за Москва.

9025

10

10 стинки

01.12 2017 в 16:54

"През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече - всички заплати, командировъчни и режийни по изрично настояване на съветската страна им се изплащат в долари. При това става дума за суми, които многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин."

23293

9

Стефан

30.11 2017 в 22:10

Имам ужасното чувство, че като няма пари за психиатрия, някой потайно е уредил Софийския психодиспансер, да се намести в Столичния общински съвет. Освен това, трябваше да има забрана за пушене по балконите, и още няква грандиозна идея преди това. Все от "съветници". Явно свитата на Христос-Наполеон-Роден, се попълва.

6145

8

kokoten

30.11 2017 в 18:04

...гнусната десебарска пасмина няма дотъркване....паметника ще си стоѝ там и никаква сволоч не може да го бутне....а гнусавците са за това да вият докато кервана си върви...

8000

7

Joseph Levi

30.11 2017 в 17:30

На вниманието на г-жа Марта Георгиева: И така, стигнахме пак до противопоставянето от Втората световна война. Явно на вас и на тези, които представлявате, би било по-удобно войната да спечели Оста, у нас представлявана от Германия. Всеки си има предпочитания. За други е било за предпочитане исторически случилото се, а именно, че е била спечелена от Съюзниците, у нас представлявани от влязлата в страната Червена армия. За последните тази армия е освободителка, както и нейните съюзнически армии. Разликата между двете групи е, че тази, която представлявате вие, ни-ко-га не си признава предпочитанията публично, а само в частни разговори. Другата група, към която съм и аз, ги признава директно. А аз без всякакво съмнение нямаше да се появя на бял свят през 1950 г. при варианта, предпочитан от вас, по простата причина, че еврейска общност нямаше да има в България. Та, изказвайте и публично своята истина, моля, не се крийте зад антикомунизма си.

13214

6

XR4

30.11 2017 в 17:23

AnderXale, България се стопи защото изчезна кльона!

20699

5

Новак

30.11 2017 в 17:03

А, и стига с това Председателство - всичко пак се прави, за да се хареса на чужденците. Започва да заприличва на "Дипломатическия корпус" от едно време. Нещо аналогиите с онова време започнаха да стават твърде много и твърде идентични.

20699

4

Новак

30.11 2017 в 17:00

Аз пък мисля, че в момента по-големият проблем е, че комунистите отново са на власт. Не знам дали този надпис обърква младото поколение, но скапаното образование със сигурност. Сегашното БКП (ГЕРБ + БСП) в съдружие с отделите на ДС (едните кръстили се Патриоти а другите ДПС) сякаш нанасят много повече вреди от този паметник. Да не стане като с Мавзолея - гръмнаха го и там направиха кенеф. И въпреки това 1-2 години по-късно комунистите се върнаха на власт.
 
X

Да помогнем на украинските деца!