SatGeo е победител в първия съвместен демо ден на Innovation Starter Accelerator и 'Софийска вода'

OFFNews 01 юни 2021 в 17:22 972 0

На 31-ви май в София Тех Парк се проведе финалният демо ден на кохорта 3/2021 на Innovation Starter Accelerator - Green Startups Demo Day. Събитието се реализира под патронажа на Европейска инвестиционна банка.

Една година по-рано "Софийска вода", част от Veolia, подписа 5-годишен меморандум за сътрудничество с агенцията за иновации Innovation Starter и нейната акселераторска програма за pre-seed финансиране.

В съвместната кохорта, която е трета поредна за акселератора, кандидатстваха над 80 компании, от които 6 бяха одобрени. До успешно завършване на програмата достигнаха 5 екипа - CW Engineering, Ridotek, InnovaOne, SatGeo и Smart Water.

Стартъпът SatGeo ще получи финансиране от 25 000 евро от Innovation Starter Accelerator за развитие на проекта си. 

Награденият проект развива технология, базирана на сателитни изображения, които помагат за ранно откриване и превенция на аварии по водопроводната мрежа. Компанията се ръководи от Биляна Николова, експерт с опит в разработването на технологични решения във водния сектор. С екипа си от ГИС и специалисти в областта на обработката на сателитни изображения и инженери, те разработват иновативна технология, която за момента няма конкурентен бизнес модел в нашия регион.

На второ място е младата компания InnovaOne, проект на ученици и техния учител от гр. Харманли, които развиват сензорна технология за мониторинг на въздуха и водите, достъпен за крайните потребители чрез мобилно приложение в реално време.

И двете компании ще получат техническа подкрепа и достъп до инфраструктура за развитие на проектите си от “Софийска вода” АД и “Веолия сълюшънс България“ ЕАД.

В журито на демо деня участваха ключови мениджъри от "Софийска вода" АД, част от Veolia, Столична общинска агенция за инвестиции и приватизация, Аурубис България и Innovation Starter.

При връчването на наградите Франсоа Деберг, Директор на Veolia за България, подчерта значението, което иновативните решения и подкрепата им имат за екологичната трансформация на икономиките. Останалите три отбора-финалисти получиха предметни награди и грамоти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови