САЩ ни подариха четири лодки за флота

OFFNews 22 юни 2018 в 19:29 9404 3

Военноморските сили на България получиха четири бързоходни лодки, предоставени безвъзмездно от правителството на САЩ. Военнослужещите, които ще работят с тях, преминаха курс на обучение, за което получиха специални сертификати. Те бяха връчени от аташето по отбраната на САЩ полковник Шанън Джонсън, съобщава БНТ.

Плавателните съдове, подарени на военноморския флот, са три изключително бързи моторни лодки и един противодиверсионен катер.

"Оборудвани с радиолокационна станция, с хидроакустична станция е оборудван противодиверсионният катер, също така имат възможност да се движат със скорост до 40 възела. Интересното е освен това, че могат да обхванат всички морски пространства, тоест да действат в целия обхват на изключителната икономическа зона – над 100 морски мили, което е изключителна способност", каза контраадмирал Митко Петев, главнокомандващ на военноморските сили на Република България.

Плавателните съдове могат да се използват при учения, военни и спасителни акции, за патрулиране и ескортиране на кораби и товари при влизане и излизане от пристанището. Полезни са и при акции срещу нелегални мигранти. 18 души от състава на военноморските сили са били обучени да работят и поддържат плавателните съдове. Днес те получиха сертификатите си от аташето по отбраната на САЩ Шанън Джонсън.

Предстои завършването на още един обучителен курс, след който, в началото на август, новите плавателни съдове ще бъдат въведени в експлоатация.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8604

3

Тебеширко

24.06 2018 в 00:02

Стига толкова критика. На харизан кон зъбите не се гледат. Гумените лодки едва ли са предназначени за бой, а и по-добре да ги имаме, от колкото да ги нямаме. Сега да вземат да пуснат още малко "помощ". Да не би само Турция и Израел да са им съюзници?

23293

2

Стефан

23.06 2018 в 21:00

Срещу гумени - не е достатъчно. Мога да ти кажа още тайни.
Например, че срещу автомобилните гуми, когато целта се движи с повече от 80 км/ч, пистолетните куршуми отскачат като пуканки. АК-7,62 - криво-ляво, 5,56 - хич. От 100, или по-малко метра.
Нормалните 7,62х54, КП, правят това на дреп даже в морето.
Но че вече имаме "флот", е показателно.

6000

1

Валентин Велчев

23.06 2018 в 14:15

Ха, ха гумени лодки за отбрана - достатъчно е противникът да бъде въоръжен с лъкове и стрели, за да потопи целия ни "черноморски флот"