Сашко е в добро състояние, ще бъде преместен от реанимация в самостоятелна стая

Работи се по осигуряването на помощни средства за проследяване на хора с аутизъм или деменция, съобщи кметът на Перник Станислав Владимиров

OFFNews 21 ноември 2022 в 08:20 1397 0

Сашко от Перник е в много добро общо състояние и днес се очаква да бъде преместен от реанимация в самостоятелна стая, заяви на брифинг директорът на "Пирогов" Валентин Димитров, предаде БНТ.

"Този път заставам пред вас с добри новини - сагата с детето приключи успешно и беше приведено при нас. Детето е в много добро общо състояние, няма някакви наранявания или увреди, които да създават пряка опасност за живота му", съобщи Валентин Димитров.

По думите му лекарите са направили всичко необходимо до момента и Сашко няма нужда от повече изследвания. "Най-важното в момента е, че детето е добре", каза директорът на "Пирогов".

След 9 дни в незивестност, в събота Сашко бе открит жив и здрав в непроходимо дере в местността "Рестова глава" от доброволците от местния клуб по делта и парапланеризъм Веселин Георгиев и Милко Михайлов на 7 км от мястото, където беше изчезнал.

Междувременно кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че се работи по осигуряването на помощни средства за проследяване на хора с аутизъм или деменция. "Тези дечица трудно понасят по себе си гривни, така че трябва да се мисли за проследяващи устройства, които да не ги дразнят, защото в такива ситуации това ще улесни намирането на дете или на възрастен човек", обясни той.

Владимиров разказа, че в Перник обстановката вече е доста по-спокойна и радостна след намирането на Сашко. По думите му след хубавата новина истинска еуфория обзе доброволците:

"Аз толкова щастливи лица на едно място както видях в събота не съм виждал отдавна. Усеща се спокойствие и невероятна позитивна енергия. Перничани показахме, че можем да бъдем невероятно сплотени и да се обединим около каузи, наистина показахме на цяла България как трябва да се действа в такава ситуация".

Кметът на Перник благодари на хилядите доброволци от цяла България и добави, че рядко се вижда да идват хора от другия край на България, мотивирани да помогнат на непознато дете като на свое.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови