Самолет на НАТО за далечно радиолокационно откриване идва в София

OFFNews Последна промяна на 27 май 2018 в 16:02 6645 2

Самолет на НАТО за далечно радиолокационно откриване идва в София

На летище София ще се състои статичен показ на самолет E-3A за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS), съобщиха от Министерството на отбраната.

Посещението е израз на ангажираността на НАТО към сигурността на Югоизточния регион на Европа. Събитието е по повод включването на България в кампанията „We are NATO“.

Организатор на статичния показ, който ще започне в 12.00 ч. на 5 юни, е Командването на българските Военновъздушни сили по предложение на Обединеното командване на Военновъздушните сили на НАТО (NATO HQ AIRCOM).

Самолетът е предназначен за засичане на обекти на далечни дистанции по въздух и вода. Силите за ранно предупреждение и контрол на НАТО (NAEW & C Forces) са част от малкото по обем въоръжение, което е собственост на НАТО като организация. С този самолет се провеждат широк кръг от мисии като Air Policing - охрана на въздушното пространство, използва се при антитерористични и евакуационни операции, реакция при кризи.

Той е участвал в мисии операция след кризата между Русия и Украйна, както и е подсигурявал Турция по време на сирийската криза. С него се осъществява и наблюдение на въздушното пространство на територията на страните членки на НАТО. Авиационните системи за наблюдение на AWACS участваха активно в операции на НАТО след 11 септември. С тях са подсигурявани срещите на върха на НАТО или големи спортни събития.

При нормални обстоятелства E-3A може да работи във въздуха около осем часа на височина от 9500 метра, като покритата от него наземна зона обхваща над 310 000 кв. км.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

2

Стефан

28.05 2018 в 02:01

Да, на това чудо му е трудно да лети на 950 метра, па и бензиният няма да му стигне за 8 часа толкова ниско.
Освен дето, от такава височина не може да види нищо.

3505

1

diadomraz

27.05 2018 в 22:27

Височината на полет ми се струва доста ниска, би трябвало да е 9500м (по спецификации тавана му е 12500м)