Само един подпис вече не стига в ЦГМ, Софийски имоти и Топлофикация

OFFNews 10 януари 2022 в 16:13 6541 0

Снимка БТА архив

Не само изпълнителните директори на „Топлофикация София“, Център за градска мобилност и „Софийски имоти“, но и шефовете на бордовете им ще подписват всички документи. 

Това ще гласува Столичният общински съвет в четвъртък по инициатива на председателя си Георги Георгиев. С промени в уставите се въвежда т.нар. „съвместно представителство“, като целта е да се повиши контролът и доверието към ключовите общински дружества. 

Съвносители на доклада на Георгиев са Николай Стойнев, председател на Постоянната комисия по икономика, Стефан Марков, председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет и Карлос Контрера, председател на Постоянната комисия по транспорт и градска мобилност.

„Целта на промяната е повишаване на доверието към трите общински дружества, към които заради важността им, най-често е насочен публичният интерес. Те се нуждаят от силна обществена подкрепа в изпълнение на дейностите си в интерес на столичани“, каза Георгиев. Желанието ни е жителите на София да са убедени, че ние като принципал сме положили грижа като сме повишили изискванията за доброто управление на „Топлофикация София“ ЕАД, „Софийски имоти“ ЕАД и ЦГМ, добави той. 

В мотивите си вносителите посочват, че чрез съвместното представителство ще се минимизират всички потенциални рискове пред дружествата, присъщи на самостоятелното представителство. Постига се своеобразна форма на „текущ“ контрол. Съвместното представителство е доказано добра корпоративна практика в големите компании в целия свят и затова ще се приложи и в общински дружества. Чрез него ръководителите взаимно се контролират, което от една страна предпазва дружествата от рискови и прибързани действия, а от друга - ограничава опасността от предприемане на действия в тяхна вреда, смятат вносителите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови