Само 82% от българите се преброиха

Куриоз: Майка и баща забравиха да преброят детето си

OFFNews 10 октомври 2021 в 21:27 7648 1

Снимка Pexels

Преброяването приключи. По данни на НСИ към момента са се преброили 5 милиона 658 хиляди души, което е около 82% от населението.

Фалстартът с електронната система и отказът на преброителите да обикалят адреси заради влошената ситуация с коронавируса доведе до удължаване на срока на кампанията със седмица. Така вместо на 3 октомври, тя приключва днес.

На по-голямата част от преброените данните са взети по традиционния начин – с преброител. Очакванията са броят им да се увеличи с обработката на всички анкетни карти. А 2 милиона 400 хиляди души са се преброили онлайн.

По телефон и на хартия - желаещите да се преброят в последните минути в един от центровете в столицата, не спираха от сутринта.

„За вчера има около 200 души. Идват и хора от други общини, които не връщаме”, каза пред Нова Сашка Петрова - главен експерт ТСБ-Югозапад.

Напливът обясняват и с отказалите се преброители. В район „Tриадица” те са близо 50.

До последния ден чакала и Елисавета Цанова.

„Така се случи, че нямах възможност да го направя онлайн. Лаптопът вкъщи нещо е развален, не успях с телефона и реших, че ако минат преброители ще стане, но до този момент не стана и дойдохме на място”, разказва тя.

Докато в столицата на места процесът забуксува, то Русе е първенец - над 90% от населението вече е преброено. Не липсват и куриози.

„Имаше семейство, в което мъжът и жената забравят да преброят сина си, който за една седмица е отишъл на обучение и след това ни потърсиха отново, за да може да бъде преброен и той”, разказва Диана Самхарадзе.

Въпреки високата активност в някои области, от НСИ признават, че са очаквали по-добър резултат. Причина за това виждат и в хакерската атака на сайта още в първия ден.

„Още не можем да си отговорим какъв е интересът на тези лица. Атаката не беше, за да се изтеглят данни. Тя беше просто, за да се блокира достъпът до сайта за преброяване”, заяви Сергей Цветарски – председател на НСИ.

От НСИ уверяват - хората, които не са посетени от преброители – няма да се глобяват. Данните им ще се съберат административно. „Вината не е тяхна. При всички случаи това ще е загуба, защото по време на преброяването не се събират в нито един регистър”, коментира Цветарски.

Междинни резултати НСИ обещава около Коледа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

1

тОлуп

10.10 2021 в 21:48

"няма да се глобяват"

О, добре, успокоих се!!! Бях се разтревожил сериозно... МУАХАХА ХАХАХА ХАХАХА ХАХАХА ХАХАХА ХАХАХАХА

"Тя беше просто, за да се блокира достъпът до сайта за преброяване"

Е т'ва се казват истински загубеняци, но как да е иначе, като в НСИ процента на КАЛИНКИТЕ клони към 100.