Съмнение за краста в бежанския лагер в Харманли

OFFNews 16 ноември 2016 в 15:30 8370 0

Омбудсманът Мая Манолова поиска лекари да установят дали има краста в бежанския лагер в Харманли. 

Манолова написа препоръка до министъра на здравеопазването Петър Москов и председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, като поиска подобряване на хигиенно-битовите условия в стаите на мигрантите.  

Мая Манолова прати екип от експерти на институцията в бежанския център след жалба на гражданка, в която тя твърди, че голям брой мигранти имат рани и обриви по ръцете и краката и представляват заплаха за здравето на местното население.

Екипът на омбудсмана два дни инспектира регистрационно приемателния център в Харманли, в който към момента са настанени над 3000 души.

Експертите са посетили халета № 9, 10 и 11, където са констатирали лоши хигиенно-битови условия в стаите.

Лекари са установили, че в центъра има много хора с кожни заболявания, предположения за краста /Скабиес/, имало е установена Варицела, която е излекувана, а има и случаи, за които медицинския състав в центъра се съмнява за кожна лайшманиоза /кожни язви и рани/.

В препоръката си Мая Манолова призова компетентните институции в спешен порядък да организират екип от лекари, специалисти – инфекционисти и дерматолози, паразитолози, които на място да извършат изследвания и поставят точна диагноза на кожните заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови