Сайт предлага ваучери за аборт и секцио по желание

OFFNews 16 март 2017 в 15:27 6303 1

Сайт за колективно пазаруване публикува ваучери за аборт и за секцио, които могат да бъдат извършени с намаление в болница "Уни Хоспитал" в Панагюрище. 

За обявата в сайта ofertomat.bg съобщи бившият здравен министър Стефан Константинов, който публикува линк за обявите на страницата си във Фейсбук. 

Промоция, братя и сестри! Бързо водете жените, или лягайте под ножа! Само за 550лв!
Ей, панагюрци, това да не са ви корнишони? Цезаровото сечение си е сериозна операция с краткосрочни и дългосрочни рискове за жената и бебето. Обяснявате ли на бременните и техните роднини, какво може да се случи? Дали те биха рискували без причина здравето си, ако имаха истинска информация и алтернатива? В текстчето, изглежда писано от четвъртокурсник тройкаджия, няма нищо за опасностите и възможните последствия. Оправдава ли желанието да станете популярни и да облекчите финансовото си положение такава агресивна реклама, нарушаваща българските закони? Дали ИАМО ще се сезира, или да чакаме „Господари на ефира“ ? Упс, май те няма да имат интерес в случая…, написа той.

Ваучерът за секцио по желание на жената е на цена 550 лева, намален от 650 лева. Абортът пък се предлага на цена 175 лева, намален от 225 лева. 

От болницата обявиха, че нямат нищо общо с ваучерите и са станали "жертва на корпоративни интереси или елементарна интрига".

„Не сме търсени, питани, не сме давали съгласие, не сме упълномощавали никой от наше име да влиза в договорни отношения, въз основа на които да рекламира предлагане на операции, интервенции, изследвания и друга подвеждаща и непрофесионално представена информация относно извършваната от нас лечебно-диагностична дейност", се казва в изявлението на "Уни Хоспитал - Панагюрище".

Оттам подчертават, че веднага са сезирали за случая Изпълнителната агенция „Медицински одит“ с молба за спешна проверка, като са готови да търсят правата си и по съдебен път. "Само по този начин можем да се преборим с усещането за безнаказаност и арогантните действия на лицата, стоящи зад тази „атака“, казват те. 

Малко след изявлението на болницата и двете оферти вече не са достъпни, макар че би трябвало да важат до 1 май. От сайта става ясно обаче, че вече има закупени ваучери за тези процедури - един за аборт и два за секцио. 

Според стандарта по акушерство и гинекология секцио трябва да се извършва само при наличие на медицински индикации за това. Публична тайна е обаче, че секциото по желание е практика, което допринася за значително по-високия брой на раждания с цезарово сечение у нас в сравнение със средния за ЕС. 

Пациентските организации поискаха реакция и от страна на Министерството на здравеопазването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

1

Няма причина държавата да пречи на българския бизнес, още повече да му пречи. Комунисти ли сме или баси яките пичове?