Сахарски прах ще се изсипе над страната, очакват се цветни валежи

OFFNews 07 февруари 2021 в 08:03 4669 0

Снимка pexels

С пренос от запад-югозапад през Централна Европа и Централното Средиземноморие, през следващите 12-24 часа и над България ще достигне част от сахарския прах, което ще доведе до промяна във вида на небето, а вграждането на този прах в облачността - до оцветени валежи през нощта срещу понеделник, предупреждават от НИМХ.

Днес над по-голямата част от страната облачността ще е предимно значителна. В низините и равнините видимостта ще е намалена от мъгла, а в отделни райони и ще преръмява. По-съществени разкъсвания на облачността ще има главно над Югозападна България. Ще духа слаб, след обяд в източните и планинските райони – умерен южен вятър. Максималните температури ще са предимно между 12° и 17°, но по поречието на Дунав, където вятърът ще е от изток, ще са по-ниски – между 6° и 10°. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през деня ще продължи да се понижава.

Над планините облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна, на отделни места ще има и слаб валеж от дъжд. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще е умерен до силен. Максималната температура на 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра - около 6°.

По Черноморието ще е мъгливо, на отделни места с ръмежи. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток, който вечерта ще започне да се ориентира от югозапад, ще се усили до умерен и с него видимостта ще се подобрява. Максималните температури на въздуха ще са между 9° и 14°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението но морето ще е 1-2 бала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови