Съдействие на полицията и брутални заплахи са най-честите схеми на телефонните измамници

OFFNews 04 ноември 2017 в 11:37 2147 0

Снимка sxc.hu

Най-актуалната схема на телефонна измама е съдействие на полицията, при извършване на акция за телефонни измами. Готовността на гражданите да съдействат на полицията ги прави лесна жертва.

Тази схема е преплетена със заплахи. Това стана ясно от думите на Златка Падинкова, която е началник сектор "Измами" в МВР в ефира на Нова телевизия.

"Попадали сме на случай, при който в продължение на пет дни възрастна жена дава пари на телефонни измамници. Казали са ѝ, че се провежда акция на полицията", добави още Падинкова.

Тя сподели, че телефонните измамници трудно се разкриват. Разкриваемостта от началото на годината е около 133 от 687 случая. Информация за осъдените не постъпва в МВР, но се разкриват т. нар. "въртачи".

Падинкова припомни, че след 2013 г. МВР стартира информационна кампания с призив да се сигнализира за всяка измама. От началото на годината досега са постъпили над 18 000 сигнала на тел 112.

Според МВР всичко се корени в психологията на българина. Повечето хора искат да съдействат на свои близки. Използва се и страхът на хората.

Наказанията, които законът предвижда, са достатъчни, но измамниците често използват споразумението, за да намалят присъдата си или да не лежат в затвора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови