Съдът във Варна отмени отстраняването на главния архитект от поста, интригата се заплита

Нели Александрова 10 август 2023 в 12:05 1686 0

Бузев
Виктор Бузев.

Състав на Административния съд във Варна отмени кметска заповед от 20 април, с която от поста си беше отстранен главният архитект на общината Виктор Бузев.

Това се случи непосредствено след като в един от най-гъсто застроените райони – „Бриз“, пропадна улица. В последвалата мотивировка на кмета Иван Портних на пресконференция бяха изброени липсата на цялостна визия за развитие на града, както и недостатъчно работа на т.нар. ЕСУТ (Експертния съвет за устройство на територията).

Кметът на Варна поиска оставката на главния архитект

Липсата на решения по ключови теми за Варна като „Дупката“ в центъра на града, която стои вече повече от 20 години, проблеми със схемата за разполагане на т.нар. временни преместваеми обекти (бараките за търговия) в курорта "Златни пясъци", както и презастрояването в отделни градски зони също бяха посочени като причини. Според Портних са прилагани двойни стандарти от страна на главния архитект, а дадени преписки и проекти са придвижвани по-бързо за сметка на други.

След издаването на заповедта за отстраняването на Бузев на 20 април, Портних обяви и друга заповед - за образуване на дисциплинарно дело заради неспазване, според него, на служебните правомощия и за неправомерни действия на главния архитект.

Бузев обжалва отстраняването си от поста, но на 25 април административните магистрати оставиха кметската депеша в сила с мотив, че обжалването на актове, свързани със служебни взаимоотношения, както и такива, касаещи налагането на дисциплинарна отговорност, не спира тяхното изпълнение.

Главният архитект на Варна обжалва отстраняването си от поста

Това решение няма връзка със заведеното тогава от Бузев дело за законосъобразността на заповедта за остраняването му от длъжността главен архитект на Варна.

В настоящите мотиви на съда по него се посочва, че няма представени доказателства, че срещу Виктор Бузев е било образувано дисциплинарно дело преди той да бъде остранен от поста си.

От административния съд приемат още, че с отстраняването от работа на главния архитект, без да са налице законовите предпоставки за това, е нарушена целта на закона, която е единствено да обезпечи обективното и безпристрастно провеждане на дисциплинарното производство.
Община Варна трябва да плати на Бузев и съдебните разноски от 1210 лв.

Междувременно, след остраняването на Бузев, във Варна в средата на юни беше назначен - до провеждането на конкурс, временно изпълняващ длъжността главен архитект – Стоян Петков. Неговият опит включва идентичният пост в съседната на Варна община Аксаково. Според кмета Портних, Стоян Петков ще заема длъжността в следващите 6 месеца – толкова, колкото е законовото изискване за провеждането на конкурс за избор на главен архитект.

Преди да се стигне до тук, Портних и Бузев работиха в един екип повече от осем години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика