Съдът нареди СУ да върне училищните дипломи на студентите си

Александра Маркарян 19 юни 2017 в 14:51 9448 0

Съдът разпореди Софийският университет да върне незабавно оригиналите на дипломите за средно образование на студентите си.

Разпореждането на Административен съд - София град от 12 юни е по искане на студент. Наесен Д. Д. ще е в четвърти курс по специалност във Философския факултет. Повече от година студентът безуспешно се опитва да си върне дипломата от училище.

Задържането ѝ е незаконно и в Софийския университет го знаят поне от април 2016 г. Тогава влиза в сила решение на Върховния административен съд, който постановява спиране на дългогодишната практика на Университета да прибира дипломите. ВАС отменя текст от правилника за прием на СУ и разпорежда връщане на оригиналите на студентите.

Четири месеца по-късно - на 18 август 2016 г., Д.Д. прави опит да си върне документа. Подава писмено искане и близо месец по-късно получава отговор от ректора проф. Анастас Герджиков. Инспекторите от факултета ще върнат дипломата "с началото на новата учебна година, когато започне реален учебен процес и съответно процедурата по записването в по-горен курс", пише Герджиков. Провокиран и несъгласен с отлагането, студентът се обръща към съда.

Магистратите застават на страната на учащите.

"Връщането на документите, които се държат незаконно, следва да може да стане във всеки един момент, в работното време на учебното заведение, а не да се обвързва с някакво отлагателно условие или срок, както е в случая „начало на учебен процес“, начало на кампания по записване, или друг момент, тъй като всяко лице след влизане в сила на решението на ВАС има право да разполага със своите лични документи и университетът няма право да ги задържа", пише в разпореждането съдия Миглена Недева и подчертава, че това трябва да стане "незабавно".

Пред съда защитата на СУ подчертава, че от записаните за студенти от 2016/2017 г., т.е. след решението на ВАС, не се събират оригиналните дипломи. До момента обаче остава нерешен казусът с приетите преди това. И в момента студенти не могат да получат дипломите си, за което свидетелстват самите те пред OFFNews.

Попитахме отдела за връзки с обществеността на СУ защо, в разрез със съдебно решение, факултетите задържат оригиналите. Очакваме информация както по този въпрос, така и за броя на задържаните към днешна дата документи, а и разяснение за организацията по връщането им.

Получихме отговор на 21 юни. Какво се казва в него - вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови