Събарят още един склад в Тютюневия град в Пловдив

Министърът на културата пътува по спешност към Пловдив

OFFNews 01 септември 2022 в 15:13 2453 1

podtepeto.com

Снимка Под тепето

Багер събаря вътрешна стена в горелия преди 6 години склад на ъгъла на ул. „Г.М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф“ в Пловдив

Багер събаря вътрешна стена на изгорелия преди шест години тютюнев склад на ъгъла на ул. „Г.М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф“ в Пловдив, съобщава "Под тепето".

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков пътува спешно за Пловдив, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

От "Под тепето" съобщават, че фасадите на склада все още са напълно здрави.

Източник:"Под тепето"

Това е вторият склад в Тютюневия град, в който след пожар влиза багер. Преди седмица започна разрушаването на склада на ул. „Христо Ботев“ 51.

По-рано през деня Специализираният експертен съвет по опазване на недвижимото културно наследство реши да спаси този склад и му издаде статут на единичен паметник на културата от местно значение. Представители на компанията собственик  Кепитъл Холдинг Груп опитаха да забавят процедурата. Освен това от компанията са входирали и две възражения - в НИНКН и Министерството на културата.

На днешното заседание на експертния съвет инвеститорите заявиха, че сградата вече е съборена на 50 процента. Фасадите на склада обаче са запазени. Тоав е и причината за вземането на крайното решение. За финализирането на процедурата е нужен подписът на министъра на културата. До тогава са забранени всякакви дейности по сградата.

Междувременно експертите решиха още по реда на ЗУТ в общината да бъде входиран проект за укрепване на фасадите на склада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

1

ob1

01.09 2022 в 17:21

класически гербаджийски шано-схеми. Трябва ти сгодно теренче, ма някакви сгради с история се пречкат. Палиш ги, набутваш удобен клошар, после буташ с багера каквото е останало. Само си плащаш за чекмеджето, но без това няма как...