С отпадането на смяната на времето: Промяна в разписанието на транспорта, препрограмиране на софтуер

ЕП пусна обществена консултация за новата директива, можете да изразите мнение до 11 октомври

OFFNews 29 септември 2018 в 11:38 6342 6

Снимка Pixabay

Европейският парламент публикува за обществена консултация новата директива за отмяна на смяната на часовото време, която по-рано бе одобрена от Европейската комисия.

Изборът на стандартно часово време и на това дали да преминат за постоянно към лятно или към зимно часово време зависи от всяка държава членка.

Предложението за директива може да бъде прочетено и на български език. Публикувано е на страницата на Министерския съвет. Там българските граждани и орагзнизации могат да изразят мнението си до 11 октомври 2018 г.

Според предварителната оценка въздействията вероятно ще се различават в зависимост от географското положение на всяка държава членка: в северните държави членки вече е налице осезаема сезонна промяна на дължината на деня през годината. Те се характеризират с тъмни зими с къси дни и светли лета с къси нощи. В най-южните държави членки тези разлики не са толкова крайни, тъй като не се наблюдава значителна промяна в разпределението на дните и нощите през годината. Вероятно разположението на държавите в рамките на тяхната часова зона също ще бъде от голямо значение. Колкото по-близо е разположена една държава до западната граница на своята часова зона, толкова по-късно ще изгрява и залязва слънцето, докато в източната част на часовата зона сутринта ще бъде по-светло, а слънцето ще залязва по-рано 18, се посочва в поясненията към директивата.

Промяната на схемата ще бъде свързана и с разходи по преминаването към новия режим, допълва анализът. Докато настоящите разходи, генерирани при промяната на часовото време два пъти годишно, ще отпаднат, ще има „преходни разходи“ поради преминаването към нов режим без сезонни промени. Ще бъде необходимо препрограмиране и преконфигуриране на системите на ИТ. Това ще бъде от решаващо значение за софтуера за графици и календари (здравни системи, резервационни системи за пътувания) и за този, обвързан с часовото време, както и за всички интелигентни технологии.

Разписанията в транспортния сектор също ще трябва да бъдат адаптирани. Както някои заинтересовани страни подчертаха в отговора си на обществената консултация, ще бъде от особена важност да се осигури известно време за тази промяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

29.09 2018 в 14:50

И продължавам да не виждам, как да кажа какво искам.
Естествено разбирам, че в интерес на моят шопинг.
Господи, кога ще свърши това?

23293

5

Стефан

29.09 2018 в 14:15

А Слънцето все едно изгрява и залязва по "зимното" време.
Естественото, иначе казано.

13507

4

Русия ще не изправари с времето. Тъжно, но ЕС е руска марионетка.

5994

3

Златната рибка

29.09 2018 в 13:18

Отсега виждам загрижените физиономии на новите им граждани колко е часът...
А иначе - то е ясно. Така ще си живучкаме по-безгрижно. Отпада гайлето да се зорим да сверяваме часовници и себе си.
Европейски кеф! И як бизнес за тарикатите и психиатрите.

11568

2

PetarD

29.09 2018 в 12:22

Дрън-дрън.

11671

1

безпартийна

29.09 2018 в 12:08

Има си астрономическо време. И е добре да си остане то. То си има смисъл и по него е настроен организмът на човека.
 
X

Да помогнем на украинските деца!