С колело по Зеления пояс – от Осогово до Беласица

OFFNews 20 септември 2016 в 09:58 6429 1

Има едни територии в Европа, които десетки години са били забранени, забравени, запазени. Това са всички онези гранични места, разделени изкуствено в миналото от Желязната завеса. Изолирани и непристъпни, те са се превърнали в убежища за много застрашени животински и растителни видове. Днес са част от Европейския Зелен пояс - символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство.

Включва 24 държави и има дължина над 12,500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по продължението на брега на Балтийско море, Централна Европа и Балканите до Черно море.

Тази година за първи път ще се чества Денят на Зеления пояс - 24 септември с различни инициативи в цяла Европа. Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) един от координаторите на Зеления пояс у нас организира вело събитие "С колело по Зеления пояс - от Осогово до Беласица".

От 21 до 25 септември 2016 година тридесет смели велосипедисти ще се включат във вело-приключението и ще се запознаят на живо с територии в Зеления пояс в българската част на Осогово, македонската част на Влахина, Малешевска, Огражден и Беласица планини и ще финишират в българска Беласица. Ще се запознаят с малко известни и посещавани от туристи райони, богати на биоразнообразие и с голям потенциал за развитие на устойчиви форми на туризъм.

За да се включат в този вело-поход участниците е необходимо да умеят да управляват планински велосипед, но не е необходима специална физическа подготовка. Най-натоварващ е първият ден с очаквана обща продължителност на прехода около 10 часа (вкл. почивките). Целият поход включва общо около 220 км каране на велосипед по асфалт и малко черен път.

Нощувките са в малки хотели и хижа в пограничния район, който става все по-привлекателен за туристите от България, Македония и Гърция. Велосипедистите, заедно с местни хора ще отпразнуват и Деня на Зеления пояс – 24 септември със специално събитие в гр. Струмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови