Русия спря временно вноса на фураж от България, съмнявала се за ГМО

OFFNews 15 октомври 2021 в 20:53 4937 3

Снимка facebook.com/fsvpsofficial

Руската санитарна служба Росселхознадзор ограничава временно доставките на фуражи и фуражни добавки от България.

От 21 октомври 2021 година Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол въвежда временни ограничения за доставките на фуражи и фуражни добавки от всички предприятия в Република България. Това решение е взето въз основа на незадоволителните резултати от инспекцията на българските предприятия, която се проведе от 16 до 19 август 2021 г., пише на сайта на Росселхознадзор.

От руската санитарна служба твърдят, че "българската страна не контролира изцяло растителните суровини, включително тези, идващи от територията на други държави, за наличието на ГМО компоненти. В предприятията няма проследимост на продуктите на всички етапи от производството. В допълнение, сертифицирането на стоки, изпращани до Руската федерация, се извършва без лабораторно потвърждение за съответствието им с показателите за безопасност."

"Въпросът за промяна на статута на българските предприятия ще бъде разгледан в бъдеще, след като България отстрани установените несъответствия и представи всички необходими материали и документи на Роселхознадзор" - пише още на сайта на руската санитарна служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови