Русия, Беларус и Иран все пак няма да присъстват на връчването на Нобел

OFFNews 04 септември 2023 в 10:43 794 0

Нобелова награда

Снимка Wikipedia

Нобелова награда

Нобеловата фондация се отказва от поканата си към руския посланик за тазгодишната церемония по връчването на Нобеловата награда в Стокхолм. До това се стигна след възмущението, предизвикано от тази покана.

"Отчетохме острата реакция на Швеция. Избрахме да повторим миналогодишната изключителна мярка, а именно да не каним посланиците на Русия, Беларус и Иран на церемонията по връчването на Нобеловата награда в Стокхолм", се казва в изявление на Нобеловата фондация.

Припомняме, че преди дни Нобеловата фондация, която връчва едноименните престижни награди, промени политиката си на раздаване на покани за своите церемонии и покани Русия, Беларус и Иран, както и лидер на крайнодясна партия в Швеция, за чието присъствие досега бе наложена забрана.

Видар Хелгесен, който е изпълнителен директор на частната фондация, заяви, че е налице глобална тенденция, според която "диалогът между хората с различни възгледи намалява". Той обяви: "Сега ние разширяваме списъка с поканените, за да честваме и да осмислим Нобеловата награда и значимостта на свободната наука, свободната култура и свободните, мирни общества".

Фондацията отбеляза, че в списъка с поканените за церемониите през 2023 г. са влезли всички страни, които имат дипломатически представителства в Швеция и Норвегия, и страни, които имат "демократично избран парламент", като добави, че "общият подход популяризира възможността важните послания на Нобеловите награди да достигнат до всеки и в бъдеще тази практика ще важи за цялата организация".

Заради войната в Украйна миналата година дипломатическите пратеници на Русия и Беларус получиха забрана да присъстват на бляскавите церемонии по връчването на Нобеловите награди и на коктейлите, които по традиция са на 10 декември, посочва АП. Посланикът на Иран беше също изключен от списъка с поканите поради "сериозната и ескалираща ситуация" в страната.

Фондацията добави в списъка и лидера на партия "Шведски демократи" Пер Ими Окешон, който обаче отклони поканата, като написа в социалната мрежа "Фейсбук": "За жалост в този ден съм зает".

Лидерите на политическите партии в Швеция обикновено са поканени на коктейла, но за Окешон, който оглавява националистическа партия с крайнодесни корени, досега имаше забрана. Партия "Шведски демократи", която от някои е смятана за заплаха за основните ценности на обществото в скандинавската държава, включително търпимостта към имигрантите от конфликтните зони в Близкия изток и Африка, завърши втора на парламентарните избори през 2022 г.

В шведската столица Стокхолм се връчват всички Нобелови награди, освен тази за мир, чиято церемония е в Осло, Норвегия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика