Русенският университет отваря филиал във Видин

Александра Маркарян 02 май 2017 в 18:15 5169 1

Русенският университет да открие филиал във Видин. Предложение за това ще гласува утре Министерският съвет на последното заседание на служебния кабинет.

Докладът е внесен от образователния министър проф. Николай Денков, за целта има и решение на Академичния съвет, както и положителна оценка на Националната агенция за оценяване и акредитация.

Сред мотивите на университета да иска да открие филиал точно във Видин са застаряващото население в града и региона и липсата на специалисти за "развиващата се индустрия, енергетика, траспортна инфраструктура и аграрен сектор", става ясно то доклада на проф. Денков до колегите му министри.

Проектът предвижда обучението на студенти по "Педагогика на обучението по…“, „Информатика и компютърни науки“, „Машинно инженерство“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“ и „Общо инженерство“ за степените бакалавър и магистър в редовна и задочна форма на обучение.

Факултетът трябва да има поне 10 преподаватели на основен трудов договор. Хабилитирани лица да четат не по-малко от 70% лекционните курсове, предвижда още проектът. Не се предвижда участието на хабилитирани лица на втори основен трудов договор.

Община Видин предоставя безвъзмездно имот публична държавна собственост и шест недвижими имота държавна собственост. Филиалът ще разполага с лекционни и семинарни зали, компютърни зали със свободен достъп, библиотека, физкултурен салон, спортна площадка и административни помещения. Поетапно ще се изграждат специализирани учебни и научноизследователски лаборатории за нуждите на учебния процес и научната дейност.

Филиалът ще се ръководи от директор, зам.-директори, ще има ръководител на учебен сектор, ръководител и заместник-ръководител на катедра. Предвидени са и длъжностите ECTS координатор и инспектор.

Предложеният от НАОА капацитет на филиала е 600 студенти.

Дали филиал ще има, ще реши утре на заседанието си Министерският съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!