Румъния с вечерен час. Затварят училищата за месец

OFFNews 06 ноември 2020 в 12:46 1479 0

Румъния въвежда от понеделник комендантски час в цялата страна и ще затвори всички училища за месец, обяви правителството след удвояване на дневния брой на заразените с COVID-19 за две седмици, предаде Ройтерс.

В последните 24 часа бяха регистрирани рекордните 9714 инфекции, като около 1000 пациенти са настанени в интензивни отделения – два пъти повече, отколкото преди месец.

Коронавирусът погуби над 7500 души от началото на пандемията в края на февруари в 20-милионната страна.

„Трябва да сме реалисти. Все по-строги мерки са необходими, за да бъде овладяно разширяването на пандемията“, каза президентът Клаус Йоханис на заседание на правителството късно в четвъртък. Той обаче подчерта, че промишлеността трябва да продължи работа.

От понеделник всички магазини ще затварят в 21 ч., хората не трябва да напускат домовете си от 23 ч. до 5 ч. сутринта, гласи заповед на властите.

Съгласно заповедта маски на открито стават задължителни на цялата територия на Румъния, в която за 6 декември са насрочени парламентарни избори.

Затварят се всички пазари на закрито за селскостопански продукти, а тези на открито може да работят при спазване на нормите за здравна защита.

Забраняват се всички празненства на открито и закрито, а на частни събития и религиозни служби по повод венчавка, кръщене или погребение се разрешават максимум осем души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови