Розоберът в Панагюрище (снимки)

OFFNews 31 май 2017 в 18:23 3416 0

Името Панагюрище може да предизвика много асоциации - с Априлското въстание и блянът за свобода, с жестокото му потушаване, с Райна Княгиня, със световноизвестното златно съкровище... Но определено малцина предполагат, че Розовата долина отново се е простряла до околностите на средногорския град.

Бунтовната ни столица е отстъпила славата в розопроизводството на Казанлък, Карлово, Стрелча и други селища от региона, но през последните години там с бързи темпове се възстановяват розови масиви - традиционно местно земеделско производство, забравено през последните 100 години. 

В 5 часа сутринта десетки хора вече са на нивите край Панагюрище да берат световно известната българска Rosa damascena.

Тази година реколтата е изключително добра. Цветът е в изобилие, наситен с аромат и дава добър рандеман. Изкупните цени са сравнително ниски. Сега цветът на розите се изкупува по 3-3,50 лева на килограм, от които 1 лев е възнаграждението на берачите, които въпреки доброто заплащане недостигат. Преди година цената бе двойно по-висока, въпреки по-ниското качество.

А за да се получи 1 килограм розово масло са необходими 3000-3500 килограма цвят. За готовата продукция обаче има сигурен пазар. Цената на "течното злато", както е наричано още българското розово масло рядко пада под 11 000 евро/ кг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!