Ромите също могат! Център за интеграция във Факултета вече има соларна система

Това е първата соларна система в района, където отоплението на твърдо гориво предизвиква сериозно замърсяване на въздуха

Йоана Георгиева 20 юли 2022 в 09:47 2164 0

Център МИР

Снимка Йоана Георгиева

Център МИР

Център МИР, който помага на стотици деца и родители в кв. “Факултета” с различни дейности за интеграция като обучения и кариерно развитие, вече има соларна система, инсталирана от “Грийнпийс” България.

“Грийнпийс България от години, освен че теоретично насърчаваме за използване на възобновяемата енергия, от време на време подготвяме и изпълняваме проекти на практика. Целта е не просто да говорим за слънчевата енергия, а да покажем как можем да я използваме в ежедневието и това е първият ни социален проект”, разказа пред OFFNews Балин Балинов, който е координатор „Енергийни решения“ към природозащитната организация.

Балин Балинов

Те са инсталирали безвъзмездно соларна система на покрива на Център МИР, където от началото на годината значително са се увеличили сметките на електроенергия, което пречи на дейностите им в помощ на хората от района.

“Оттук нататък ще става все по-належащо фирмите, организациите и домакинствата да помислят за соларна алтернатива, защото цените на електрическата енергия няма да намаляват”, обяснява той.

Балинов коментира и проблема с качеството на въздуха в кв. “Факултета”, свързан с невъзможността на хората от квартала да отделят средства за отопление, което не замърсява околната среда.

“Със сигурност първият добър съвет е да се използва най-малко енергия, тук говорим за енергийна ефективност и в какво състояние са сградите, които се отопляват. Трябва загубата на енергия да бъде сведена до минимум, а когато имаме дом с много стара дограма, а някои от къщите дори нямат прозорци, тогава трябва да започнем оттам. Трябва да имаме добре изолиран дом, за да бъдат и сметките по-ниски и след това можем да говорим и алтернативен тип отопление”, обяснява експертът.

Боян Василев

Боян Василев е психолог и работи в Център МИР от 20 години. Той споделя, че организацията се занимава с каузи, насочени едновременно за деца и родители. Целта е да се задържат децата възможно най-дълго в образователната система, а възрастните да научат как да се развиват в кариерен план и да бъдат по-ефективни родители.

“Децата, които минават през центъра, придобиват доста умения, които се забелязват и се виждат. Училищата, които са около квартала приоритетно приемат деца, завършили наши групи, тъй като те са много добре подготвени и работата с тях вече в предучилищните групи е много по-лесна”, казва той.

Историите за деца, които в момента навлизат в кариерното си развитие не са никак малко.

“Момиче, с което сме работили, беше още ученичка в прогимназиален етап, когато влезе в нашите групи, след това стана доброволец при нас и сега е наша колежка. Това е дълъг път, извървян с една много сериозна промяна. Човек, който промени своята съдба. Имаме и момче, което е доброволец също, той е от детската градина при нас, пълен отличник е и учи в много елитно училище”, разказа още Василев.

Рени Маринова

Рени Маринова е майка на три деца. Тя разбира за Център МИР от най-голямата си дъщеря и започват активно да го посещават.

“Много помогна фондацията на децата, някои от тях вече учат, осъществяват мечтите си. Хората, които работят в центъра, показват на децата, че няма разлика в етноса, за да не се потискат от това, че са роми и че не могат. Напротив, ние също можем”, казва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!