Роман Василев напусна съдебната система

OFFNews 12 юни 2014 в 12:04 4749 3

Прокурорът от Апелативната спецпрокуратура Роман Василев напуска по свое желание съдебната система.

Това стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщава bTV.

На този етап не са известни мотивите на магистрата.

Роман Василев отиде в специализираната прокуратура в края на януари т.г., като преди това дълго време беше зам.-градски прокурор на София и част от екипа на дисциплинарно уволнения (заради СРС скандал) Николай Кокинов. В изтекъл запис шефът на СГП, Бойко Борисов и Мирослав Найденов пиперливо обсъждаха различни лица, сред които и самият Василев.

В началото на годината главният прокурор Сотир Цацаров командирова Роман Василев като редови прокурор в спецпрокуратурата, което в магистратските среди се счита за понижаване. 

Най-шумните дела, по които е работил Василев, са „Булгартабак”, „Братя Маргини”, делото срещу бившия военен министър Николай Цонев и това за бюлетините в Костинброд. Нито едно от тях не е завършило с осъдителна присъда.

При ареста на Цонев, прокурорът го нарече пред камерата „престъпник”. Заради тази му волност, ВСС го наказа с порицание. Това е и едно от делата, в които прокуратурата претърпя сериозен провал, след като бившият военен министър, заедно със съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов бяха оправдани на първа инстанция. В анонса на операцията по задържането на тримата, която беше част от поредицата показни акции на МВР, Роман Василев оповести пред медиите, че преди Великден ще бъдат "разпнати трима". 

От мотивите на съда към оправдателната присъда става ясно, че събраните от прокуратурата доказателства до голяма степен са нагодени към обвинението, констатирани са поредица от нарушения и лъжливи свидетелски показания. 

От това дело стана ясно още, че Роман Василев е подвел Сотир Цацаров, който по време на разследването е шеф на Окръжния съд в Пловдив, мотивирайки искането за прилагане на СРС. По време на делото Софийският градски съд (СГС) установи, че прокурорът директно е нарушил на няколко пъти закона, като разписал разпорежданията за подслушване вместо вътрешния. В мотивите на исканията пък е посочил лъжливи основания за използването на СРС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!