Родителите в неплатен отпуск вече могат да кандидатстват за еднократна помощ от 375 лв.

OFFNews 14 април 2020 в 07:50 3502 0

Родителите на деца до 12 г., които вече са били в неплатен отпуск най-малко 20 дни заради невъзможност да работят от вкъщи по време на извънредното положение, от днес ще могат да кандидатстват пред Агенцията за социално подпомагане за еднократна помощ от 375 лв. Кандидатстването е по досегашния ред.

Доходният критерий за получаване на помощта е: месечният доход на член от семейството не трябва да е по-висок от размера на минималната работна заплата, която е 610 лв. За самотен родител с едно дете например общият месечен доход на домакинството трябва да е до 1220 лв.

Освен това родителите не бива да имат други доходи от наеми, услуги или допълнителни трудови договори, да не получат помощи по Закона за социалното подпомагане, да не са включени в схемата 60:40 и да са изчерпали платения си отпуск. Задължително е децата им да са посещавали детска градина или училище преди 13 март 2020 г., както и родителите да са осигурявани в последните шест месеца.

Ако само единият родител е в неплатен отпуск, държавната помощ ще се отпуска в случай, че другият не взема пари от майчинство, обезщетение за безработица или временна нетрудоспособност. Изключение прави само пенсията за инвалидност.

За целта ще бъдат отпуснати 20 млн. лв. от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков