Родителите ще имат право на 365 дни отпуск при осиновяване на дете до 5 години

OFFNews 04 юли 2018 в 12:47 11094 0

Правителството прие промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, с които се регламентира ползването на 365 дни отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Новият вид отпуск беше въведен с изменения в Кодекса на труда, които влизат в сила на 1.07.2018 г.

Новите промени целят да облекчат родителите, осиновяващи по-големи деца - над двегодишна възраст. Досега те ползваха майчинство при осиновяване както следва: до 1 година на детето - 90 процента от трудовото възнаграждение. Между първата и втората година на детето - 340 лева. Между втората и петата година - общо една година отпуск, заплатен на 90% от заплатата.

Какво се променя? Осиновителите на деца до 5-годишна възраст ще могат да ползват 365 дни платен отпуск (в размер 90% от месечната заплата), който може да стартира от деня на осиновяването. Досега например при осиновяване на бебе на 11 месеца, на майката се полагаше само месец от платеното майчинство, а след 12-ия месец майката получаваше по-ниското майчинство от 340 лева. С новите промени платеното, по-високо майчинство, ще се начислява от датата на осиновяване за година напред, независимо от възрастта на детето, стига то да е под 5-годишна възраст.

Ако след изтичане на отпуска в размер на 365 дни детето не е навършило 2-годишна възраст, до втората година на осиновеното майката ще получава т.нар. допълнителния отпуск при отглеждане на дете до 2-годишна възраст (340 лева месечно).

Усъвършенства се и уредбата за сумираното изчисляване на работното време. Измененията целят преодоляване на констатираните при прилагането на наредбата проблеми.

С тях ще се гарантират правата на работниците и служителите и на работодателите при сумирано изчисляване на работното време, като се въвежда еднакъв подход в трудовото и осигурителното законодателство при отчитане на отпуска за временна неработоспособност, бременност, раждане и осиновяване и се постига в максимална степен справедливост при заплащането в съответствие с реално положения труд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови