Родителите декларират до 12 ч. на 8 ноември дали са съгласни децата им да се тестват

Александра Маркарян Последна промяна на 05 ноември 2021 в 15:57 5500 0

Николай Денков

Снимка БТА/Цветомир Петров, архив

Акад. Николай Денков, министър на образованието

До 12 часа на 8 ноември родителите на учениците от I до IV клас, които учат в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19, съобщава Министерството на образованието и науката.

МОН подготви образец на декларация, който е предоставен на Регионалните управления на образованието (РУО) и чрез тях - на директорите.

Декларациите за съгласие за тестване на ученици и на деца със СОП вижте тук.

В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

За да подпомогне родителите при тяхното решение, МОН организира демонстрация на процеса на тестването, на които покани четири национални телевизии. Можете да видите заснетите от тях информационни клипове ТУК.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат със „зелен сертификат“.

Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови