Родители предлагат мерки срещу липсата на места в ясли и детски градини

OFFNews 10 септември 2018 в 08:49 2549 0

Родители внасят предложения в Столичната община срещу недостига на свободни места в столичните детски градини, ясли и училища. 

Васил Николов, който е част от Инициативния комитет за качествено образование, инициатор на протеста, твърди, че в момента за детска градина чакат 2 хил. деца, а за ясла над 5 хиляди. 

По думите му общината твърди, че се строят градини, но се строи за две групи в Красно село, а там има 700 чакащи. „Строи се, но неадекватно спрямо колко хора чакат децата им да влязат в тези образователни институции”, коментира Николов по БТВ.

Предлага се още родителите да бъдат обезщетявани с ваучер, когато детето им не бъде прието в държавна градина или ясла. Николов допълни, че не е вярно, че са се осигурили 16 хил. нови места за деца - били са препълнени групите с по над 40 деца.

Протестът настоява за уволнението на директора на Дирекция „Образование“ Мария Минчева и на Ирена Николова – главен експерт в Дирекцията“. Предлагат още системата за прием да се автоматизира и така да се изключи възможността за грешки и манипулации.

Категорично не е вярно, че 2000 деца в градинска възраст чакат за записване, заяви зам.-кметът по образование Тодор Чобанов по бТВ. „Съществен недостиг на места има единствено в яслената възраст. Това са деца от 1 до 3 години. Тази възраст едва в последните години стана толкова търсена като услуга, тъй като 5 и 6 годишните, които са задължително обхващане са обхванати всички. Голям брой от чакащите в градинска възраст чакат за преместване, а не за записване в детска градина. При 3+ децата почти нямаме незаписани", уточни д-р Чобанов. 

В момента системата посещават 54 000 деца, от които 49 000 посещават детски заведения, ясни и градини, а
останалите са записани в т.нар. „подготвителни групи“ в училище. За да се реши проблемът, единственото
решение е строеж на нови обекти. През тази година пуснахме 3, други 2 ще бъдат завършени до края на
годината и ще започне строителството на още 5“, отчете зам.-кметът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови