Родители подведени да дават съгласие за COVID тестване вкъщи, децата им остават онлайн

Александра Маркарян Последна промяна на 08 ноември 2021 в 16:27 6979 0

Снимка Pixabay

Родители са били подведени да подписват декларации за съгласие децата им да бъдат тествани вкъщи за COVID-19, а не в училище, каквото е условието за подновяването на присъственото обучение за учениците от 1. до 4. клас. МОН разрешава тестване вкъщи единствено за децата със специални образователни потребности, а не за всички.

Резултатът от това объркване е, че децата ще останат да учат онлайн вкъщи, защото срокът за подаване на декларациите изтече. Той беше до 12 ч. днес.

За връщане към присъственото обучение беше необходимо поне 50% от родителите в класа да са дали съгласие за тестване в училище.

"На 25 октомври попълнихме анонимна анкета дали сме съгласни децата да бъдат тествани. На 5 ноември получихме декларация за даване на съгласие за тестване на учениците, но в домашни условия" - разказа майка на ученик от София, чието име не пишем по нейно желание. Тя предостави на OFFNews изпратената по електронен път декларация и снимки от чат между родители и класния ръководител в shkolo.bg. От нея е видно, че даденото съгласие е за тестване в домашни условия.

"Предвид това, че стресът за децата ще бъде по-голям, ако бъдат тествани в училище, и предвид предстоящите промени в метеорологичната обстановка през идните седмици и месеци, се обръщаме с молба към Вас тестването да се осъществява в домашни условия два пъти седмично (в понеделник и в четвъртък) преди учебните занятия. Децата да идват в училище с направен тест.

Във връзка с това на родителска среща в началото на седмицата преди 10.11. всеки родител ще бъде обучен от квалифициран специалист да борави с въпросния "антигенен тест с плюене в пликче", какъвто ще му бъде раздаден предварително.

Разчитаме на Вашето разбиране, помощ и отговорност, за да бъде осъществен нормален учебен процес. Нека заедно се справим и с това" - пише класният.

От чата става ясно, че решението за тестване вкъщи е на Педагогическия съвет.

OFFNews се обърна към ръководството на училището с молба за разяснение защо родителите са попълвали декларация за тестване вкъщи - която е валидна само за деца със СОП - при положение, че властите в страната не разрешават такова нещо.

"Училището не може да създаде условия за тестване на учениците в училищна среда и по Заповед РД 09- 4201 от 5.11.2021 г на МОН учениците от 1. до 4. клас остават да се обучават в ОРЕС (обучение от разстояние в електронна среда - бел. ред.). Въпросната декларация е наша декларация, в която никъде не се споменава, че ученикът е със СОП. Надявахме се, че МОН ще уважат нашата позиция тестовете да се правят у дома и с готов резултат учениците да идват в училище. Така всъщност бихме искали да върнем децата в училище. За съжаление от МОН не одобриха нашето предложение с мотив, че тестът би могъл да бъде манипулиран от родителите и поради тази причина, спазвайки заповедта, ние оставаме в ОРЕС", отговориха от училището.

По информация на OFFNews подобно объркване има и в други училища. Има и училища, в които учители директно разубеждават родители да подписват декларация за съгласие за тестване в клас. В МОН обаче не са подавани сигнали за други учебни заведения. Оттам започнаха проверка в столичното училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови