Родители излизат на протест заради учителка. Директорката: Тя беше с едногодишен договор

Александра Маркарян 28 август 2020 в 13:39 22218 2

129 ОУ и Испанската гимназия се помещават в една и съща сграда в София

Родители на ученици от столичното 129-о Основно училище "Антим I" съставиха подписка и подготвят протест заради учителка.

Цветанка Младенова била класна на децата им в първи "В" клас през изминалата учебна година. Договорът ѝ бил едногодишен и директорката решила след изтичането му да не го поднови. Над 80% от родителите в класа настояват да я запазят. В подписката са се присъединили 24 родители. Те са изпратили писмо до новата директорка Галя Георгиева - доскоро зам.-директор на същото училище, до омбудсмана Диана Ковачева, до Министерството на образованието и науката и до Регионалното управление на образованието в София.

Писмото бе изпратено днес до OFFNews от Бисер Златанов, един от родителите. Според него в случая интересите на учениците не са защитени, изчерпани са всички други средства и затова родителите решили да се обърнат към медиите.

В него те пишат, че г-жа Младенова "се справи прекрасно и се прояви като изключителен учител, педагог и човек" в безпрецедентната ситуация, породена от пандемията от COVID-19 и наложилото се онлайн обучение. "Онлайн обучението, което тя проведе, напълно удовлетвори изискванията ни - материалът беше усвоен, децата бяха спокойни и в максимална степен за ситуацията се запази атмосферата на учебния процес в училище".

Те наблягат на факта, че са сериозно обезпокоени от перспективата друг учител да поеме децата им от 15 септември и допълват: "Убедени сме, че такава промяна ще се отрази неблагоприятно на децата както по отношение на обучението, така и в емоционален план. Предвид сложната за всички ни обстановка, която неминуемо ще рефлектира върху децата ни, считаме, че наш основен дълг в момента е да не създаваме условия за допълнителен стрес".

В един от отговорите - от омбудсмана Диана Ковачева, тя пише, че решението за сключване на трудов договор е на работодателя, който самостоятелно преценява кой от кандидатите е най-подходящ за длъжността. В случая това е директорът. "С желание да бъда полезна (...) се обърнах към министъра на образованието и науката, като го запознах с описаното от Вас и препоръчах да бъде извършена проверка по случая, а при откриване на нередности - да бъдат предприети мерки за отстраняването им".

До момента не е известно да са открити такива.

От OFFNews се свързахме с новата директорка Галя Георгиева, която обясни, че решението е взето от предшественичката ѝ и тя няма да променя взетите до момента решения, както и че вече има учител за освободеното място. Тя разговаряла с родителите вчера, но двете страни явно не са стигнали до съгласие. Затова и те подготвят протест пред училището на 1 септември, вторник, от 8:20 ч. с настояването да бъде подновен договорът на учителката Младенова, която да продължи да бъде класна на децата им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

2

biserz

29.08 2020 в 08:23

Когато съдбата на малкия човек е забелязвана и е важна, тогава има шанс за такова общество. Малкият човек не са само нашите деца, това е съдбата, прогресът на всеки отделен човек, заявил своите способности. Благодаря, че ги забелязвате.

3007

1

Вера

28.08 2020 в 15:35

Родители, не отпускайте натиска и ще си запазите учителката. Имах същата ситуация преди повече от 10 години. Пишете и до инспектората. Отчайващи слаб директор е този, който не може или не иска да си запази добър кадър. Успех!