Родители до Ангелов и НОЩ: Осигурете спорт за децата над 10 г. и присъствено или хибридно обучение!

OFFNews 18 декември 2020 в 11:55 2367 0

Родители изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб, в което настояват за осигуряването на по-улеснен достъп до спорт за децата над 10 години и за присъствено или хибридно обучение и за тях. Те реагираха с писмото си на вчерашните решения на НОЩ, според които училищата се отварят за присъствено обучение само за учениците от 1. до 4. клас включително, отварят се детските градини и яслите, но достъпът до спорт остава затруднен, а класите стаи ще останат недостъпни за учениците от 5. до 12. клас.

Публикуваме пълния текст на писмото:

Обръщаме се към вас във връзка с поредното псевдоуправленско решение, което стоварва неспособността за управление на последиците на локално равнище от глобалната здравна криза върху най-беззащитните членове на нашето общество.

Настояваме да преразгледате решенията си и да предложите мерки, които балансират тежестта на ограниченията между различните групи в обществото.

Настояваме децата, включително тези на възраст над 10 години, да получат равностоен или по-улеснен достъп до спорт и движение в сравнение с възрастните.

Настояваме да планирате и осигурите възможност за присъствено или хибридно обучение за всички ученици, независимо от възрастта или профила на обучението им.

Вчера, 16 декември, беше обявено, че след изтичане периода на настоящите ограничения, част от тях ще отпаднат. Очаква се след зимната ваканция най-малките да се върнат в детските градини и училищата, ресторантите към хотелите да отворят врати, макар и с непълен капацитет.

Предвижда се също спортните зали, които не са спирали да приемат възрастни, да останат недостъпни за децата, а учениците над 10-годишна възраст да продължат да учат в дистанционна форма.

Уважаеми господа,

За нас като родители и експерти в сферата на детското развитие е очевидно, че сред вас липсват компетентност, но, за съжаление, и заинтересованост относно последиците от така структурираните решения върху здравето и благополучието на децата. Затова резюмираме направеното дотук:

По време на първата вълна от епидемията през пролетта, учениците бяха затворени по домовете си още в началото на март. След прекъсване на учебния процес, което за много от тях продължи почти месец, те бяха оставени в дистанционна форма на обучение до края на учебната година, което за по-големите деца означаваше до края на месец юни. Към онзи момент всичко останало в държавата работеше присъствено.

По подобен начин се развиха действията ви и сега, при есенната епидемична криза. Големите деца бяха „прибрани“ у дома на 28 октомври. Дори и след затварянето на всички учебни и детски заведения месец по-късно, много от услугите за възрастни продължиха да работят без промяна в режима. Беше анонсирано, че при продължаващо ограничаване на активността на децата, след началото на ски сезона ще започнат да работят и ресторантите на хотелите.

Вследствие на вашите решения, голяма част от учениците са прекарали в домовете си половината от 2020 година! Това поставя в риск не само образователните им достижения. Голяма част от децата развиват тревожни и депресивни симптоми, други са в риск от глад, бедност и домашно насилие. Последиците от тези преживявания могат да бележат целия им бъдещ живот.

Това е абсолютно неприемливо.

„Планът“ ви това дискриминационно, нехуманно и жестоко отношение към подрастващите да продължи и в следващите месеци стоварва отговорността за контрола над разпространението на COVID-19 изцяло върху тях, а абдикацията ви от отговорност, лобистките решения и видима неспособност да защитите обществения интерес не остават незабелязани в месеците преди изборите.

ПОДКРЕПИЛИТЕ ДОТУК:

Бояна Петкова
Анелия Ралинова-Николова
Надежда Цекулова
Изабел Басмаджиян
Елка Стоянова
Илияна Костова
Анита Йоргова
Цветана Драганова
Венета Григорова
Виолета Чавдарова
Виолета Станчева
Миглена Делчева
Maria Ivanova
Ася Колева
гл. ас. д-р Велислава Петрова
Мария Дочева
Ина Димитрова
Теодора Славчева
Мия Пейчев
Елена Манова
Евелина Маринова
Ирена Джумакова
Милен Димитров
Севдана Дочева
Савина Панайотова
Радостина Йотова
Мария Ангелова
Любомира Константинова
Зорница Йоргова
Таня Мандаджиева
Ива Петкова
Ралица Стоянова
Бистра Кирова
Венера Спасова
Детелина Златанова
Надежда Костова
Бистра Гелева
Lachezara Vaseva
Мариана Ахрянова
Милена Пехливанова
Цветелина Драганова
Живка Чертоянова
Боряна Иванова
Христина Шопова
Рада Стефанова
Александра Атанасова
Лора Христова
Николай Бойков
Elena yonkova
Ния Бенева
Dessislava Ianeva
Мариета Винсент
Людмила Баровска
Жанета Жекоеа
Росица Леондиева
Илина Атанасова
Славка Петрова
Босила Дончева
Елеонора Нашева
Хелия Жак Мандилова
Ангел Игов
Елица Маринова
Яна Петкова
Вероника Флорова
Александра Маргаритова
Нона Алексиева
Стефана Ангелова
Елица Константинова
Силвия Такова
Ирина Иванова
Валентина Зрънчева
Галина Таскова
Милена Александрова
Атанаска Колева
София Георгиева
Vania Stefanova
Десислава Анданава
Иеромонах Рафаил /Росен/ Стефанов
Магдалена Юрукова
Дора Тонева
Denitsa Kuyumdzhieva
Валерия Маджарова
Евелина Митева
Детелина Данова
Таня Лисичкова
Донка Шикова
Кристина Домозетова
Надежда Докторова
Йордан Йорданов
Таня Гигова-Богданова
Аделина Банакиева
Анна Димитрова
Александър Василев
Lyuba Boncheva
Елица Спасова
Биляна Христова
Йордана Иванова
Христина Карагеоргиева
Вероника Цанева-Бонева
Весела Пейкова
Галина Мичева
Диан Пенчев
Цветанка Бухова
Боряна Желева
Десислава Пътева
Галина Борисова
Мария Георгиева
Petya Mutafchieva
Ралица Дудекова
Адриана Димитрова
Адриана Димитрова
Денислава Друмева
Елена Сотирова
Стела Петкова
Елисавета Иванова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови