Рибарите посрещат Никулден със слаб улов

OFFNews - Бургас 06 декември 2015 в 00:05 2825 0

Снимка община Бургас

Пункт за раздаване на рибен курбан на миналия празник

Толкова слаб улов не е имало от години, споделят рибарите по южното Черноморие. Морето се запази топло и Свети Николай не бе благосклонен за нас, казват местните. Минимални количества на две от най-вкусните риби – чернокоп и паламуд, са успели да извадят с лодките си хората, които не се занимават с промишлен риболов.

Но дори и те не са доволни от сезона. Черноморска риба или няма, или е на по-висока цена заради слабия улов, споделя Ивайло Русинов, изпълнителен директор на най-голямото преработвателно предприятие в бранша. Той успокоява клиентите, че сезон със сезон не си прилича и че следващата година може да е по-благодатна. Но пък фризерите са пълни с най-различна океанска риба, която българинът все повече купува.

По рибарските магазини в Бургас също рядко се среща черноморска риба. Чернокоп има, а цените му варират от 7 до 9, в зависимост от размера. Паламудът, който до преди седмица държеше 12 лв. за килограм, почти е изчезнал. Шараните са в изобилие, защото собствениците на развъдници са се погрижили. Килограмът е между 5 и 6 лв.

Рибата за курбаните по морето, обаче, вече е приготвена. Бургас днес посреща своя празник – в деня на Свети Николай Чудотворец. В едноименния храм в комплекс „Меден рудник“, за тържествената литургия в 8:30 идва Сливенският митрополит Иоаникий.

Никулденско градче ще посреща гости до Часовника, където ще бъде осветена и обредната трапеза. На нея кметът разчупва питата, а спрямо това, кое парче е по-голямо, се гадае повече момичета или повече момчета ще се родят през следващата година в града. Там ще е един от сборните пунктове, където ще се раздава рибена чорба, вино и печена риба. Останалите са до църквата в „Меден рудник“, до Морската гара и на рибарското пристанище в Сарафово.

Тайната на хубавата рибена чорба е да има поне три вида риби, казват готвачите. И уточняват, че никога не трябва да се смесват морска и сладководна.

И тази година кметът на Бургас, Димитър Николов, спазва традицията и кани всички именници за обща снимка пред сградата на общината. В 17:30 на площад „Тройката“ започва празничния концерт, в който ще участват само бургазлии – Тони Димитрова, Рафи, квартет „Дестини“, ансамбъл „Странджа“. Водещи ще са също гордости на града – Димитър Рачков и Милена Маркова – Маца. За финал ще бъдат запалени и светлините на коледната елха.

На Никулден, своят празник с редица прояви, рибени курбани и почерпка, посрещат и градовете Царево и Черноморец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews