Режисьори и актьори с декларация заради съкратени 35 милиона лева в проектобюджета

OFFNews 27 април 2023 в 19:15 1695 0

Министерство на културата

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Министерство на културата

"Движение за култура" - обединение на режисьори, актьори и други професии от сферата на културата, изпратиха декларация до депутатите заради съкратени 35 милиона лева в предложения от Министерството на финансите проект за Бюджет 223 г. 

Декларацията е адресирана до председателя на Народното събрание Росен Желязков и председателите на всички парламентарни групи. Освен това Движението е изпратило декларацията до министъра на финансите Росица Велкова, министъра на културата Найден Тодоров и генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

В писмото си от "Движение за култура" обясняват, че във внесения от МФ проект за бюджет са съкратени 35 милиона лева - почти 10%, които се отнемат най-вече от парите, предвидени за сценични изкуства поради нереализирани капиталови разходи в този размер през предходния период.

"По този начин финансирането на ресора се намалява не само като процент от БВП, но и номинално. Това става на фона както на високата инфлация, така и на уверенията от страна на всички политически сили за необходимостта от грижа за българската култура и декларираната убеденост в нейната ценност и значимост за укрепването и развитието на нацията и държавата", допълват оттам.

Според тях с предвидените разходни съкращения се осигурява неизбежно сътресение, "особено в сферата на сценичните изкуства, водещо, ако не до унищожаването на цели сектори, то до тяхното парализиране".

Те се обръщат към депутатите и министрите с молба да преосмислят съкращението.

"Средствата могат да бъдат вложени в развитието на творческия капацитет на културните институции, необходимостта от което едва ли трябва да бъде детайлно обосновавана. Мислете за достойнството на България!", заявяват още от "Движение за култура".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!