Реставрират часовникова кула от XVII век в Пещера

Диана Варникова 30 юни 2022 в 13:59 1445 0

Сахата

Снимка Архив

Часовниковата кула Сахата

Часовниковата кула от XVII век в Пещера, позната още като Сахата, ще бъде реставрирана по проект, спечелен от местната община пред Министерство на културата.

Финансирането е в размер на 116 892 лв. Целта е да се запази максимално автентичния вид на архитектурния паметник.

Проектът предвижда цялостно укрепване на фасадата. За целта ще бъдат подменени някои от камъните по облицовката, наново ще бъдат положени фугиращи смеси, като старите ще бъдат премахнати механично. Освен консервация и реставрация, проектът предвижда и благоустрояване на площите около паметника, както и атрактивно осветление.

Сградата е с важно значение за местната общност и за развитие на регионалния туризъм. Реализирането на проекта ще допринесе и за по-добрия облик на града, както за гостите, така и за жителите на града.

Часовниковата кула е построена на възвишение непосредствено над града. Основата на кулата е изградена от камък и има правоъгълна форма. Горната част на кулата е от дървени греди с пълнеж от кирпич. Първоначално часовникът е без циферблат и отмерва времето по турското часоброене. След Освобождението е изоставен и часовниковият механизъм е откраднат. Реставрирана е през 1970-те години, като новият механизъм е изработен в Техникума по фина механика в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови