Рестартират магистрала Хемус следващата седмица

Подписват за Ябланица - Боаза, започват я 2018 г. Обещават София - Варна след 7 години

OFFNews 29 юни 2017 в 17:22 16293 0

До началото на следващата година ще бъдат задействани необходимите процедури, за да започнат строителните дейности за доизграждането на автомагистрала „Хемус“.

Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на Националната дискусия „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север“, която се провежда във Велико Търново.

Според Цветанов освен АМ “Хемус”, е важна и отсечката Русе – Бяла – Велико Търново - Свиленград. 

75 километра от „Хемус“ ще бъдат изградени в настоящия мандат на правителството, каза от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. 

Регионалният министър съобщи, че през следващата седмица ще бъде подписан договорът с избрания строител на 9,3-километровия участък на АМ „Хемус" от Ябланица до Боаза. Обектът ще се изпълнява на инженеринг, което означава, че изпълнителят първо ще направи проектиране на трасето, а строителството ще започне през 2018 година.

От думите на Николай Нанков стана ясно, че приключва работата на оценителната комисия, която трябва да избере изпълнител за участък с дължина от 16,2 км от магистралата между Шумен и Търговище. Ако процедурата не бъде обжалвана, в началото на юли ще има избран строител другата и работата по проекта, който ще се изпълнява на инженеринг, ще стартира още през тази година.

Междувременно се прави и техническо проектиране за 50-километровия участък между Боаза и разклона с второкласния път за Плевен и Ловеч, съобщи още министърът. Проектите трябва да са готови до края на годината и през следващата да се избере изпълнител на строителството.

Има готови идейни проекти за оставащата част от съоръжението с дължина 175 км от разклона при второкласния път до п.в. Буховци. Около 1,5 млрд. лв. е индикативната стойност на проекта, който е разделен два големи етапа с по три подетапа.

Предстои да бъде направена оценка на въздействието върху околната среда, за се изберат варианти на трасе. В зависимост от проектната готовност ще има възможност за поетапно възлагане на работа в рамките на настоящия мандат, съобщи министър Нанков и посочи, че автомагистрала „Хемус" се очаква да бъде завършена в цялост до седем години.

Министърът обърна внимание, че предпоставка за развитието на Северна България ще бъдат също изграждането на магистрала Русе – Бяла – Велико Търново и скоростния път Видин – Ботевград. Той съобщи, че има проектна готовност за изграждане на съоръжението с дължина 118 км от Русе до Велико Търново, разделено на три участъка, приоритетен от които е обходът на град Бяла. Индикативната стойност на целия проект е между 550 и 615 млн. лв., като оптималният вариант ще бъде избран след като Министерството на околната среда и водите се произнесе по оценката за въздействие върху околната среда и оценката за съответствие и на база технологични и икономически разчети. За проекта има готов парцеларен план. През третото тримесечие на годината ще имаме яснота за най-подходящия вариант, след което ще започнем с отчуждения на имоти и ще стартираме процедура за избор на изпълнител на инженеринг, обяви Николай Нанков.

Днес е взето решение за пълното ограничаване на движението на тежкотоварни автомобили по магистралите в България за през почивните дни, съобщи още Николай Нанков.

Министърът уточни, че с Пътна полиция се съгласува за кои часове ще важи облекчението за леките автомобили.

Ограничението за ТИР-овете ще се въведе от следващата седмица и ще важи до 15 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!