Репресираните затворници от Възродителния процес могат да си купят 3 години стаж

Ружа Райчева 08 февруари 2024 в 11:43 2014 0

Делян Пеевски на възпоменателен митинг по повод 39-годишнината от Възродителния процес в кирковското село Могиляне

Снимка Пресцентър ДПС

Делян Пеевски на възпоменателен митинг по повод 39-годишнината от Възродителния процес в кирковското село Могиляне

Бившите лагерници и затворници ще могат да си купуват 3 години недостигащ осигурителен стаж. Законовите промени ще засегнат едва между 100 и 150 души, пострадали във Възродителния процес. 

Т.нар. Възродителен процес е опит на Българската комунистическа партия и Българския земеделски народен съюз – казионен да наложат насилствена асимилация на мюсюлманското население, започнал през 1984 г. 

Днес Народното събрание прие и на първо, и на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които се дава възможност на репресираните хора, които са били в затвори, трудови лагери и места за задържане, да имат възможност да придобият 3 години недостигащ осигурителен стаж срещу заплащане. 

На 24 февруари ДПС ще има национална конференция, на която предстои да бъде избрано ново ръководство на партията. Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган номинира двама души за съпредседатели - лидера на парламентарната група на партията Делян Пеевски и бившия министър на околната среда и водите и дългогодишен член на ръководството Джевдет Чакъров.

Законопроектът за промени в КСО се придвижи рекордно бързо в Народното събрание. Внесен бе в деловодството на 1 февруари, разгледан и приет на първо четене - на 7 февруари на заседание на парламентарната социална комисия, а днес - 8 февруари, бе вкаран в програмата на НС като извънредна точка и директно окончателно приет след гласуване на първо и второ четене накуп. 

След приемането му на първо четене Севим Али първо предложи срокът между четенията да е едва 3 дни, след което директно направи предложение законопроектът да се приеме директно на второ четене. И законопроектът се прие. От 133 гласували народни представители "за" бяха 115, против - 16, а двама се въздържаха. 

Основен вносител на законопроекта е председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Съвносители са лидерът на Бойко Борисов, съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, бившият социален министър от ГЕРБ Деница Сачева и още петима депутати от ДПС - Севим Али, Халил Летифов, Джевдет Чакъров, Хамид Хамид и Йордан Цонев.

Текстовете разширяват възможността за пенсиониране с изключително малък стаж на хора, пострадалите от политическа репресия. На тях се дава право да добавят чрез заплащане до 3 години към действителния си осигурителен стаж.

Те ще могат да се пенсионират при най-облекчените спрямо стажа условия - чл. 68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване, според който човек може да се пенсионира срещу само 15 години действителен труд.

"С това се оправя една несправедливост, защото другите могат да откупуват стаж", аргументират се вносителите. 

В момента откупуването на стаж е възможно само за хора, които се пенсионират по другите текстове на КСО, като на практика никой няма право да добавя чрез заплащане години към действителния осигурителен стаж.

От мотивите на законопроекта става ясно, че на практика мярката ще обхване 100-150 души, основно пострадали във Възродителния процес. 

"Ако това не е лобизъм, здраве му кажи!"

Бившият социален министър от БСП Георги Гьоков обърна внимание, че този законопроект се е придвижил небивало бързо през Народното събрание. Той попита вносителите защо така бързат и защо законопроектът не е минал за обсъждане през Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според Гьоков тези промени само ще настроят обществото срещу репресираните. 

Севим Али от ДПС му отговори, че промените са закъснели с 40 години.

"Това е закон за 100-150 човека. Е, това ако не е лобизъм, здраве му кажи!", коментира Цвета Рангелова от "Възраждане". Тя посочи, че и законът е написан много неясно. Рангелова поиска от вносителите повече информация за това колко точно са тези репресирани хора. "В законопроекта нищо не е уточнено, а това е крайно несериозно, когато става дума за държавен ресурс", посочи още тя. 

След като бе прието законопроектът да мине директно и на второ четене, Гьоков обяви, че така "се убива парламентаризма". По думите му е недопустима подобна практика, когато депутати са дали заявка, че ще внесат промени между първо и второ четене. Председателстващата Росица Кирова (ГЕРБ) му отговори, че гласуванията определят процедурите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки