Ректорът на СУ към първокурсниците: Изберете професия, която ви носи радост. Другото разяжда душата (снимки)

Александра Маркарян 01 октомври 2021 в 12:43 5770 0

Снимка Александра Маркарян

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков

"Изберете професията, която наистина ви привлича и ви носи радост, защото папа Франциск веднъж беше казал, че това да не обичаш професията си и да ходиш всеки ден на работа без желание разяжда душата. Пожелавам ви да достигате върхове, които да направят нас, вашите учители, горди и щастливи“.

С тези думи ректорът проф. Анастас Герджиков се обърна към първокурсниците днес, на откриването на учебната година в Софийския университет. Церемонията бе в Университетската ботаническа градина на столичната ул. "Московска". От студентите в СУ на церемонията от 10 ч. имаха право да присъстват само първокурсниците.

"Всички се надяваме, че новата академична година ще започне присъствено в повечето факултети и че обстановката няма да се влошава, а ще се подобрява, за да се върнем най-после към нормалната си работа, включваща освен лекции и научни проекти, над 1000 образователни, културни и научни прояви, които Софийският университет организира ежегодно" – пожела ректорът проф. Герджиков в словото си.

"Важно е да не затваряме знанието между стените на университета, а като нашия патрон св. Климент Охридски да разпръснем духовността навсякъде и не само да образоваме, а и да възпитаваме в духовност, културни традиции, морални ценности и човечност" - допълни той и благодари на преподавателите за постоянните усилия да поддържат високо качество на преподаване и изследвания в извънредната COVID ситуация.

Той даде и обещание - през следващите години да бъдат осигурени по-добри условия за обучение и научни изследвания и "справедливо  възнаграждение на вашия неуморен труд".

На преподавателите пожела да останат „вечно млади и любознателни, каквито са нашите студенти, когато за първи път прекрачват прага на университета“, а на първокурсниците – да не се изкушават да избират най-лесното, най-достъпното или носещото най-висок доход, когато избират професия.

Церемонията уважи и служебният министър на образованието и преподавател в СУ проф. Николай Денков, който предупреди, че започва година, която отново ще бъде белязана от пандемията, но в която Софийският университет ще бъде пример за това как може да се изпълняват основните мисии на висшите училища дори и при трудни условия - образователна, научна и културна.

Има една криза, от която Софийският университет досега беше предпазен. Това е кризата, предизвикана от морето от дезинформация, в която истината и доверието често се загубват. Аз искрено се надявам и пожелавам на нашата академична общност да бъде пример и да покаже как могат да се обсъждат спорни гледни точки, да се търси истината при сблъсък на различни мнения. Това е изключително важно, за да не предизвикаме нови разломни линии и в университета, и в обществото, които след това ще ни пречат в развитието", каза той.

На студентите пожела да вземат най-доброто от техните преподаватели, но да го пречупят през призмата на критичното си мислене.

След обръщенията първенците от националните състезания и олимпиади, приети да учат в СУ, получиха лично студентските си книжки от ректора на Алма Матер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews