Рекорден спад на цените на основните горива у нас

OFFNews 10 януари 2015 в 10:43 6418 10

Експертите отчитат рекорден спад на цените на горивата у нас. От тази сутрин за литър бензин и дизел шофьорите плащат по 1,99 лв, съобщават от БНР. 

Последното поевтиняване беше преди седмица, когато литър бензин струваше 2,10 лв, а литър дизел - 2,06 лв.

Според изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Далчев, цените на най-масовите горива у нас ще се стабилизират около нива, сходни на сегашните.

"Не мисля, че ще има по-нататъшно сериозно спадане, както и не мисля, че ще има в скоро време рязко покачване на цените, тоест предполагам, че цените ще се стабилизират около равнища, сходни със сегашните, плюс, минус от пет до десет стотинки."

Суровият петрол поевтинява по две основни причини, смята Далчев. От една страна, спадналото търсене от големи потребители като Китай, Америка и Индия. От друга страна, свръхпроизводството на големите производители на суров петрол. Предлагането многократно надвишава търсенето. Това е в резултат на решението на ОПЕК, според което независимо от ниското търсене не трябва да се ограничава производството поради вътрешна силна конкуренция. Т.е. в момента големите производители продължават да бълват гигантски количества петрол, който няма къде да е потребен и затова му пада цената, обяснява изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!