Рекорден брой сигнали за онлайн престъпления срещу деца: 95% от случаите са за сексуална експлоатация

OFFNews 25 февруари 2024 в 13:34 1482 0

Деца

Снимка GettyImages

Рекорден брой сигнали за онлайн престъпления срещу деца през миналата година отчита Националният център за безопасен интернет, предава bTV . Обработените случаи са над 46 000, което е двойно в сравнение с 2022 г. 95% от подадените сигнали са за онлайн сексуална експлоатация на деца. Това е най-високият брой случаи, обработени в последната година.

Проучване на Агенцията за закрила на детето, Българска академия за сигурност и образователните власти в Пловдив между ученици от шести, седми и осми клас показва, че предпочитаната социална мрежа от децата е ТикТок, следвана от Инстаграм и Снапчат, а над 70% от учениците са в онлайн пространството от един до три часа всеки ден.

София е ученичка в шести и ползва телефона си за социални мрежи и за помощ при домашните. Тя казва, че има родителски контрол, по два часа на ден и някои приложения са ѝ забранени.

"Понякога родителите облекчават задълженията си като дават устройство. Аз контролирам това като заменям телефона с друга дейност - ако може на открито и ползвам приложение, което ограничава ползването на телефон", посочва Габриела Стоилова, майка на първокласник.

Докато децата прекарват повече все повече време в интернет, организации отчитат бум на сигналите за вредно съдържание и онлайн престъпления.

По данни на Центъра за безопасен интернет сигналите за сексуална онлайн експлоатация са 46 300.

"Децата най-често ни се обаждат с проблеми, свързани с онлайн тормоз и изтекли голи снимки, които са изпращали на гаджетата си и се озовават в различни групи и страници", посочи Антоанета Василева, координатор на Центъра за безопасен интернет.

Експертите съветват родителите да отделят време да сърфират в интернет заедно с децата си, да изследват нови приложения и сайтове, да играят заедно на любимите игри, както и да инсталират програми за родителски контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика