Референдум в Белащица за отделяне от община Родопи

OFFNews 27 октомври 2023 в 17:59 938 0

Белащица

Снимка Уикипедия

Кметство Белащица

Ще се проведе референдум за отделянето на Белащица от община Родопи и присъединяване към община Пловдив.

Пловдивският областен управител Илия Зюмбилев подписа заповед за провеждането на референдума, като допитването ще е на 17 декември, съобщава БНР. 

"Искате ли Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив", е въпросът, на който трябва да отговорят жителите.

"Издавам тази заповед по искане на Инициативния комитет въпреки бездействието или противодействието на община Родопи, която с административни хватки се опита да осуети законното право на хората да вземат решения по значими за тях въпроси", коментира Зюмбилев.

На 11 август в Областната администрация официално е внесено искане от Инициативния комитет за провеждане на допитването. Зюмбюлев посочва още, че са налице всички основания за насрочване на допитването- ясно решение от приемащата страна, Общинския съвет на Пловдив за промяна на границите, както и непроизнасяне от страна на Общински съвет "Родопи". 

В средата на месеца с 44 "за" и нито един "против" и "въздържал се", общинският съвет на Пловдив одобри приемането на село Белащица към границите на града.

Със заповедта на областния управител се определя редът и начинът за провеждане на референдума. Организационно-техническата подготовка и финансирането трябва да се извършат от община Родопи, а изборният процес ще се осъществява от Общинската избирателна комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика