Разрушиха сграда в Равда на ученическите лагери, МОН сезира прокуратурата

Александра Маркарян 02 май 2017 в 14:40 5511 3

Министерството на образованието сезира днес прокуратурата, след като през уикенда сграда на бившите пионерски лагери в Равда бе разрушена.

В неделя (30 април) багер влязъл на територията на почивна база "Равда - Стара Загора", за която отдавна се водят дела по реституционни претенции, и съборил двуетажната сграда с площ 306 кв. метра. Става дума за бившия спален блок №4.

На място е пристигнал Емануил Райчев от "Ученически отдих и спорт" - дружеството към МОН, което стопанисва бившите пионерски лагери - и извикал полиция.

Пред органите на реда разрушаващите сградата легитимирали действията си със заповед на кмета на община Несебър от 27 април.

От МОН твърдят, че тази заповед не им е била връчена предварително и е било предприето предварителното ù изпълнение, поради което на дружеството е била отнета възможността да обжалва.

OFFNews потърси реакцията на несебърския кмет Николай Димитров, но секретарката му обясни, че е в среща и ни препрати към пиара на общината. На телефона на Мария Ганчева не отговаряше никой. Редакцията ни остава отворена да публикува позицията на общината.

От няколко години ученическият лагер в с. Равда не се използва по предназначение заради съдебни дела във връзка с реституционни претенции за собствеността на земята. До момента съдът е отказвал реституция заради наличието на постройки и инфраструктура върху имота.

Съборената сграда „Спален блок №4” е предмет на съдебни спорове по няколко дела, като по едно от тях на 25 април 2017 г. е назначена съдебно-техническа експертиза със задача на вещото лице – конструктор, да оцени и определи състоянието на сградата. Само пет дни по-късно обаче тя е разрушена изцяло. 

УОС ЕАД настоява пред прокуратурата да разследва обстоятелствата по разрушаването на спален блок №4 и при наличие на престъпление да потърси отговорност на виновните лица, както и да присъди обезщетение на дружеството.

Държавното дружество ще заведе дела и срещу заповедта за разрушаване на сградата, срещу допуснатото предварително изпълнение на тази заповед, както и за възстановяване на предишното състояние на сградата. Отделно срещу общината ще бъде образувано дело за нанесени имуществени вреди на УОС ЕАД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

3

Лопе де Вега

03.05 2017 в 14:32

Йончев и тук не разбрах защо изтри коментара ми. Правилният словоред на заглавието е: "Разрушиха сграда на ученическите лагери...".

За да не излезе, че се оплаквам, няма да дам примери с изтрити мои коментари в които няма нарушения на Правилата..., но такива има и сред останалите коментиращи тук.

Затова призовавам към спазване на правилата от ВСИЧКИ!

Поздрав!

16193

2

SC

02.05 2017 в 22:19

Успех с търсенето на реакция от Николай Димитров! Едва ли ще изтръгнете такава, освен ако не му пратите Стейси Дули.