Разрешиха на СУ да обучава фармацевти

Александра Маркарян 31 януари 2012 в 17:20 3970 0

Софийският университет
Софийският университет "Св. Климент Охридски" Снимка: БГНЕС/ архив

Министерският съвет разреши на Софийския университет да провежда обучение по фармация. Решението е взето на подпис от министрите, а не на редовно заседание.

То е от 13 януари 2012 година. Публикувано е в информационната система за правна информация на МС на 16 януари. Негов вносител е министърът на образованието проф. Сергей Игнатов.

Влиза в сила след одобрение и от Народното събрание.

С него се преобразува Химическият факултет на СУ във Факултет по химия и фармация. Решението е взето на база решение на Академичния съвет на СУ от 14 юли 2010 година и положителна оценка за преобразуването на Националната агенция по оценяване и акредитация. Тя е от 7 април 2011 година, уточниха от НАОА.

Паралелно с положителната оценка за проекта за преобразуване на факултета е имало още една процедура - за откриване на специалност от професионалното направление "Фармация". Тя също е с положителна оценка, казаха от НАОА. В рамките на 3 години СУ трябва да подаде проект за програмна акредитация в НАОА.

Студенти обаче могат да се приемат още тази година, ако НС одобри решението.

Общият капацитет за специалността е 440 души, т.е. общият брой на студентите от първи до последния, пети, курс, които учат "Фармация" в СУ по едно и също време, не трябва да надвишават този брой.

В Софийския университет беше открит Медицински факултет след решение на Министерския съвет от декември 2003. То беше взето в разрез със Закона за висшето образование, който е категоричен, че факултет може да се открие само след положителна оценка от акредитационната агенция. СУ нямаше такава.

В знак на несъгласие с решението зам.-министърът, отговарящ за висшето образование, проф. Камен Веселинов подаде оставка. След като напусна поста, професор Веселинов се върна в Техническия университет-София. Беше избиран два пъти за негов ректор. От май 2011 година е председател на Патентното ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков