Разпространиха създадени с AI голи снимки на млада жена в Русе

OFFNews 12 януари 2024 в 09:20 13816 2

Камелия Ангелова

Снимка Стопкадър: Нова ТВ

Камелия Ангелова

Популярно лице в Русе стана жертва на злонамерена атака в социалните мрежи. 27-годишната Камелия Ангелова, която е Мис "Топ лице на Русе" за 2021 година, сигнализира, че нейни голи снимки се разпространяват в затворена група на Telegram.

"На 8 януари непознато лице се свърза с мен в социалните мрежи и ми каза, че има мои голи снимки, които се разпространяват в социалните мрежи", разказа тя пред Нова ТВ. 

Жената вижда, че снимките са три и са взети от профила ѝ в социалните мрежи, но са променени чрез изкуствен интелект.

"Отрекох това да съм аз. Видях групата в Телеграм - там има порнографски материали. Подозирам, че е използван изкуствен интелект. Подадох сигнал в полицията. Оттам казаха, че следят сериозно подобни случаи", обяснява Камелия Ангелова.

Потърпевшата е пускала жалба и в Районната прокуратура в Русе. Снимките са изпратени от човек, който е с анонимен профил. Затова и жената не знае дали го познава. 

Стопкадър: Нова ТВ/Една от разпространяващите се снимки 

Ангелова посъветва младите момичета да не приемат всякакви покани за приятелство в социалните мрежи, да внимават какво качват и профилът им да не е публичен.

Според експерта по киберсигурност Спас Иванов много трудно ще се стигне до човека, който е пуснал снимките в интернет.

"Прокуратурата трябва да установи дали снимковият материал е истински, или фалшифициран. Това е един дълъг процес. Подобни случаи ще зачестяват. Има и фалшиви порнографски клипове", уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

3

ImBlack

12.01 2024 в 15:06

За който няма естествен интелект, са създадени с изкуствен интелект.

1000

1

име

12.01 2024 в 12:15

Решението е просто. Не качвайте в социалните мрежи свои снимки, още по-малко снимки на децата си. Колко и безобидно да изглежда, подобни явления само ще зачестяват в бъдеще и ще обхващат не само модели и моделки, ами и обикновени хора.

Ако попрището ви зависи от това да се снимате за пари, то свиквайте с подобни явления. Такива монтажи се правят от десетилетия. Модерно е обаче да казваме, че са правени с AI. :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки