Разбиха нелегална цигарена фабрика в Испания с български работници

ОFFNews Последна промяна на 06 декември 2017 в 18:27 3664 0

Разбиха нелегална цигарена фабрика в испанския град Гранада, чиито работници, предимно от България и Украйна, са работили при изключително лоши условия на труд, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Действията по разкриването и са част от съвместна операция на испанската Гражданска гвардия и Европол, в следствие на която са арестувани 18 души.

Според разпространено днес съобщение на европейската полицейска служба, за извършването на операцията са съдействали властите в България, Гърция, Молдова, Румъния и Украйна.

Престъпниците са инвестирали три милиона евро във фабриката и даже са създали собствена търговска марка. Работниците, предимно граждани на България и Украйна, живеели в жилища под наем наблизо и работели по 12 часа на ден в крайно лоши условия на труд. Капацитетът на фабриката е бил два милиона къса дневно.

Според съобщението на Европол след състоялата се вчера операция фабриката е била закрита, а при извършените обиски в осем склада в района на Гранада и Малага са били иззети 10 тона тютюневи листа, 4 тона тютюн, 4,5 млн. къса цигари, оборудване, филтри, хартия и лепила.

За арестуваните са предявени обвинения в незаконна търговия, участие в престъпна група, пране на пари и нарушение на правата на човека.