Ръст при кражбите на коли

OFFNews Последна промяна на 16 август 2015 в 20:33 8055 7

Ръст при кражбите на коли отбелязват от полицията. Всеки ден у нас се крадат по десетина автомобила, съобщава bTV.

Ударите се правят основно четвъртък и петък през нощта. Предпочитани са германските коли. Задигат се както луксозни, така и по-стари марки. Няма непробиваема кола.

Бързи, нагли, сръчни: Такъв е профилът на автокрадците. Доказват го и ексклузивните кадри, предоставени на bTV. Само за 15 минути престъпници задигат два автомобила, а собствениците отново разчитат на кадрите за залавянето на крадците.

В четвъртък вечерта Делян Лилов паркира колата си в подземния гараж. Сутринта съседът му се обажда с новината, че колите и на двамата липсват.

Останали са само кадрите. Камерата, която е била точно над крадците, очевидно не ги е впечатлила.

„Идва, за 4-5 минути отваря колата на съседа, прехвърля се на моята – толкова време му отнема, извиква си партньора и изкарват двата автомобила – 15 минути им отнема сумарно”, обяснява пострадалият.

Делян е типичната жертва – собственик на германски автомобил, откраднат в нощта срещу петък. Такава е тенденцията – в четвъртък и петък се крадат най-много коли.
Най-предпочитан терен за удари на автобандите са южните квартали на столицата – „Младост” и Студентски град. Луксозните коли се крадат по-лесно, а непробиваем автомобил няма, твърдят полицаите. Ако не успеят на място, бандитите го качват на репатрак или го теглят с въже.

Десетки са автобандите. Най-младият вещ в занаята е на 18, а най-възрастният – на 61. От полицията знаят кои са – с богати криминални досиета, задържани неколкократно, излежавали присъдите си.

„Като цяла Наказателният кодекс е доста либерален, не само у нас. Имаме случаи, при които автокрадецът в кола го хващаме, намираме и дрога, в момента е в ареста, не заради кражбата, а заради дрогата, което е показателно”, обясняват от полицията.

Междувременно Делян Лилов разпространи снимката на автокрадците в социалните мрежи и очаква резултат.

„За колата не знам, много се надявам човекът да бъде открит, за да може да не се случват такива неща”, отговаря той на въпрос дали вярва, че колата му ще бъде намерена. Надява се още, че ако не друго кадрите ще помогнат автокрадците да се „кротнат поне за малко” и поне десетина автомобила да бъдат спасени.

80 процента от откраднатите коли се разглобяват и пласират в автоморгите. Където следите им се губят. Другите, по-луксозни се пререгистрират и се продават – тук или зад граница.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.08 2015 в 12:08

В общия случай не се пререгистрира. Ама иначе схемата е отдавна утвърдена - пренабит номер, фалшиви документи за внос, либерални чиновници в регистрацията и те ти талон и номера.

17.08 2015 в 11:02

А как се пререгистрира крадена кола?!?

17.08 2015 в 09:48

УШЕВ ПЕДЕРАСТ!

17.08 2015 в 06:19

Софийските улици са като кореком за автокрадците. И това защото хората нямат гаражи, където да си паркират колите.

17.08 2015 в 00:46

Как не им се работи на тия ченгесари, не е истина просто. Наказателният им кодекс крив.

16.08 2015 в 22:18

Съучастинците на бандититите са другите бандити от правителстеството,които с бездействието си и рязането на ленти и откриването на ибрици, оставят народа в рецете на създадената от тях мафия.

16.08 2015 в 21:20

"От полицията знаят кои са" -как няма да знаят, като играят заедно