Ръст на пенсиите с над 8% е възможен още тази година, има варианти и за вдигане на тавана

С поскъпването на тока и парното ще има и повишаване в размера на енергийните помощи - обещава министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев

OFFNews 03 юли 2021 в 14:00 17834 1

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Гълъб Донев

Актуализация на пенсиите до края на годината е възможна при действащ парламент и редовно правителство, които могат да вземат политическо решение как да се актуализира бюджетът на държавното обществено осигуряване и, съответно - в централния бюджет. Това заяви служебният министър Гълъб Донев пред Нова тв.

Служебният екип на социалното министерство подготвя варианти, по които това може да се случи.

Двата основни компонента, които определят размера на пенсиите, са продължителността на осигурителния стаж и размерът на осигурителния доход, върху който са внасяни вноски. Участват и други компоненти с различна тежест, които определят индивидуалния размер. 

"Вариантите ни биха могли да бъдат използвани при актуализацията - ако има такава воля - на бюджета на ДОО, така че да се получи справедливо увеличение на всички пенсии, които са отпуснати към определена дата" - посочи министърът.

Единият предвижда преизчисляване на пенсиите според нова база за осигурителен доход, този през 2018 г. Ако следващите управляващи се спрат на този вариант, ще им е необходим ресурс от над 2,5 милиарда лева годишно и той ще нараства напред в годините, предупреди министърът.

"За момента с финансовия министър работим за това да покажем източника, който може да покрие този разход в бюджета на ДОО", каза Донев.

Ще бъде предложен и вариант с дохода от 2019 г.

Вторият вариант за актуализация е чрез увеличаване на тежестта на стажа при изчисляването на пенсията. Сега коефициентът е 1,2. Подготвят се варианти и за коефициент 1,3, и за 1,35, и за 1,4.

Според Донев това е по-справедливият вариант, "тъй като ще обхване по-голяма част от отпуснатите пенсии към настоящия момент, защото при изчисляване на пенсията при нова база на осигурителния доход голяма част от пенсионерите - в различните варианти те са между 500 хил. и 700 хил. души - няма да получат такова увеличение. При втория вариант много по-голяма част ще получат това увеличение".

Различните варианти за пенсиите биха ги повишили с 8,5% до 9 на сто. При нов осигурителен доход то би било по-голямо, но за по-малко хора.

Разработват се и варианти за увеличение на тавана на пенсиите с 5% до 10%.

Технически актуализация на бюджета и пенсиите може да се направи тази година - убеден е министърът:

"Разбира се, че това може да се случи още тази година. Това е въпрос на законодателна инициатива. Актуализацията на бюджета влиза от определена дата, оттук нататък започва преизчислението на пенсиите и, съответно, от следващия месец - отпускане на новия размер на пенсиите".

С увеличението на цените на тока ще бъде повишен и размерът на енергийните помощи - увери Донев.

От 1 юли започна набиране на заявления за енергийно подпомагане. Срокът продължава до 31 октомври. Всички, които попадат в критериите за отпускане на енергийна помощ, могат да подадат заявление по пощата, електронно, или на място в дирекциите "Социално подпомагане".

"Разбира се, че увеличението на цената на тока и парното води и до увеличение на енергийната помощ" - каза министърът, но допълни, че още не може да се каже с колко и обясни защо.

"КЕВР обяви новите цени преди два дни. Трябва да изчакаме 14 дни, за да видим дали ще има обжалване на тези размери на цените. След това експертите в МТСП работят по това да предложат вариант на увеличение и да направим така, че всички пенсионери, които са получавали през 2020-2021 г. енергийно подпомагане, да не отпаднат от това подпомагане."

За промените в мярката 60 на 40 Донев поясни, че работата на екипа му е съсредоточена в това да има готови мерки за подпомагане и през есента, когато се очаква ръст на заболеваемостта и, съответно, въвеждането на нови противоепидемични и нови социални мерки, да има готови модели, които да могат да се приложат веднага.

"Например когато властите обявят оранжева или червена степен на опасност, ние да имаме готовата мярка, която веднага да влезе в сила. Работим със социалните партньори, с ресорните министерства, които и досега са работили по тези мерки. Основно в МТСП се подготвят новите мерки", каза Донев.

По отношение на заетостта той заяви, че се наблюдава връщане на нивата от предепидемичната обстановка и намаляване на безработицата, принос за което има и сезонната заетост.

Над 144 хил. души са заявили при регистрация в бюрата по труда, че са съкратени в резултат на коронакризата - каза още министърът. За всички тези работни места чрез различните мерки голяма част от тях са намерили работа, заетостта им е запазена, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

03.07 2021 в 14:18

Да му таковам гълъбарника на гусин Донев! Какви 8% бре, другарю демократе? С фалшиви коефициенти държавата окраде 1/2 от пенсиите на родителите ми, които по 40 години си бяха внасяли съвестно осигуровките. Търся от Р България едни 150 000 лева, разбойнически присвоени и похарчени непонятно как и за какво.